Topsenatoren steunen rol VS in offensief tegen Libië

De Democraat John Kerry en de Republikein John McCain, twee van de meest invloedrijke leden van de Amerikaanse Senaat, hebben een resolutie ingediend die president Barack Obama de mogelijkheid biedt de militaire acties tegen het regime in Libië nog een jaar voort te zetten. Tegen de Amerikaanse participatie aan de NAVO-operatie bestaat toenemend verzet in beide grote partijen in de VS.

Kerry en McCain zijn voormalige presidentskandidaten. Kerry is nu voorzitter van de commissie Buitenlandse Relaties van de Senaat. De resolutie, waarover weken is onderhandeld, is ook ondertekend door verscheidene andere Democratische en Republikeinse senatoren.

Afghanistan, Irak en Libië

Binnen de grote partijen bestaat er echter een groeiende controverse over de drie dure militaire operaties waaraan de VS momenteel deelnemen – in Libië, Irak en Afghanistan. Het Witte Huis goot vorige week nog olie op het vuur door te stellen dat de operatie in Libië niet belangrijk genoeg is om de toestemming van het parlement te vereisen.

Vandaag (22 juni) is alle aandacht op Afghanistan gericht. Obama zal vanavond bekend maken wanneer de beloofde terugtrekking van Amerikaanse soldaten uit Afghanistan begint en welk ritme daarbij zal worden gevolgd. De Democraten, die nooit enthousiast waren over de troepenversterking die Obama in Afghanistan doorvoerde, willen over het algemeen een snelle terugtrekking van de honderdduizend militairen die er nu gelegerd zijn. De Republikeinen zijn verdeeld tussen haviken als McCain, die een langzame terugtrekking bepleiten, en een snel groeiende groep van “realisten”, “isolationisten” en parlementsleden die op bezuinigingen aanstuurt, en die wat betreft Afghanistan en Libië toenemend aansluiting zoeken bij de Democraten.

Het tweede kamp is vooral sterk in het Huis van Afgevaardigden. Dat biedt kansen voor verscheidene resoluties die het president Obama moeilijker zouden maken geld vrij te maken om de militaire operaties in Libië voort te zetten. Die activiteiten, die naar schatting 10 miljoen dollar (7 miljoen euro) per dag kosten, bestaan vooral uit verkenningsvluchten, het bijtanken van gevechtsvliegtuigen en logistieke steun aan de NAVO-acties. De VS zetten ook onbemande vliegtuigjes in en nemen af en toe deel aan luchtaanvallen.

Geldkraan dicht

Eén resolutie, die ingediend werd door de Democratische pacifist Dennis Kucinich en zijn Republikeinse collega Walter Jones, wil de hele financiering van de Amerikaanse inbreng in het offensief tegen het Libische regime stopzetten. Een eerdere resolutie van de twee afgevaardigden om de geldkraan dicht te draaien als er geen parlementaire goedkeuring kwam, werd weggestemd, maar enkel omdat de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een alternatieve resolutie op tafel legde. Die veegde Obama de mantel uit omdat hij het parlement buiten spel zet in de zaak. De alternatieve resolutie werd vlot goedgekeurd.

De resolutie die Kerry en McCain hebben ingediend, moet vermijden dat er de komende tijd nog meer initiatieven komen die het de Amerikaanse regering moeilijk maken rond Libië. Dat is cruciaal nu steeds meer parlementsleden en ook de publieke opinie het steeds moeilijker krijgen met de schijnbaar eindeloze militaire conflicten waarin de VS betrokken zijn.

De resolutie geeft de president de toestemming een jaar lang Amerikaanse troepen in te zetten “als deel van de NAVO-missie om resolutie 1973 van de VN-Veiligheidsraad af te dwingen”. Die resolutie laat “alle maatregelen” toe “die nodig zijn om burgers die bedreigd worden door aanvallen te beschermen.”

Een jaar is “meer dan genoeg om de klus te klaren”, verklaarde McCain tegenover journalisten. In de resolutie staat dat het doel van de VS is de Libische leider Muammar Khadaffi van de macht te verdrijven. De tekst maakt duidelijk dat het parlement tegen de inzet van grondtroepen is, “tenzij voor de persoonlijke, onmiddellijke verdediging van Amerikaanse regeringsmedewerkers of om Navo-soldaten te redden.”

De resolutie zal waarschijnlijk veel steun krijgen in de Senaat, maar kan op problemen stuiten in het Huis Van Afgevaardigden

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.