Toyota ontwikkelt magnesium-ion batterij

Onderzoekers van autofabrikant Toyota zijn enthousiast over de ontwikkeling van een nieuwe autobatterij op basis van magnesium. Die moet op termijn goedkoper en krachtiger worden dan de huidige lithium-ion batterijen in elektrische auto’s.

De batterij is tot nog toe het grote struikelblok in de ontwikkeling van elektrische wagens. De huidige lithium-ion batterijen zijn al veel verbeterd, maar ze blijven groot en zwaar en beperken de actieradius van het voertuig. Bovendien vergen ze grote hoeveelheden van het zeldzame lithium.

Veel autofabrikanten zoeken daarom naar alternatieven. Toyota blijkt nu op een veelbelovend spoor te zitten met een magnesium-ion batterij. Wetenschappers van het Toyota Research Institute of North America (TRINA) publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Chemical Communications.

Potentieel

Hun prototype van een magnesium-ion batterij kan meer energie opslaan per gram, waardoor voertuigen een grotere autonomie kunnen krijgen. Bovendien belooft de nieuwe technologie goedkoper te worden, omdat magnesium overal te vinden is, in tegenstelling tot lithium.

“Er is absoluut een groot potentieel”, zegt hoofdonderzoeker Nikhilendra Singh. “We moeten nog enkele verbeteringen ontwikkelen om de efficiëntie op te krikken. Maar over het algemeen zijn we erg opgewonden over de nieuwe technologie.”

Het is nog onduidelijk wanneer de nieuwe batterij ook echt in wagens terecht kan komen. De kans is volgens de wetenschappers groot dat ze eerst de stap maakt naar consumentenelektronica.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift