Toyota wil auto uit zeewier

Autofabrikant Toyota werkt aan een prototype van een hybride auto die een carrosserie uit zeewier moet krijgen. Het materiaal moet koolstofvezel vervangen, een kunststof die nu nog uit olie gemaakt wordt.
De “algenauto” zou gemaakt worden op basis van het nu al supergroene 1/X hybride prototype dat 926 kilogram weegt. “We gebruikten een frame en carrosserie van lichte carbonvezels omdat het een erg goede veiligheid biedt”, zei Tetsuya Kaida, de projectmanager van de 1/X op de Melbourne International Motor Show. “Maar dat materiaal is nog op basis van olie gemaakt. In de toekomst zullen we toegang hebben tot nieuwe en betere materialen, op basis van planten of papier. Ik wil de auto uit plastic op basis van zeewier bouwen omdat Japan omgeven is door de zee.”
Het idee klinkt misschien gek, maar bioplastics, kunststoffen op plantaardige basis, zijn al een tijdje aan een snelle opmars bezig. Ze worden voorlopig vooral gemaakt op basis van maïs en worden al volop gebruikt in winkelzakjes, mobiele telefoons en verpakking. Geschat wordt dat ze over vijf jaar 10 procent van de wereldwijde markt van plastics zullen uitmaken. Het is volgens Toyota enkel een kwestie van tijd voor ze ook in de auto-industrie gebruikt zullen worden.
Toch is het nog even wachten voor de eerste productiewagen uit zeewier van de band rolt.  Toyota verwacht de auto pas ten vroegste over tien jaar. “Maar het prototype toont aan waar we naartoe willen”, zegt David Buttner van Toyota in de Australische krant de Herald-Sun. “We zijn ervan overtuigd dat auto’s zoals de 1/X na 2020 uit plantaardig plastic gemaakt zullen zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.