Transparantie in oliebedrijven neemt toe

Olie- en gasmaatschappijen stellen steeds meer gegevens ter beschikking van het grote publiek. Dat blijkt uit het nieuwe gas- en olierapport van Transparency International. Er is echter nog altijd een groep die niets publiceert.

Uit het recente rapport van Transparency International (TI) blijkt dat de transparantie bij de olie- en gasbedrijven toeneemt. Sommige bedrijven publiceren echter niets en hebben zelfs geen professionele website. TI analyseerde hiervoor de gegevens die de 44 grootste olie- en gasbedrijven zelf ter beschikking stellen. Het onderzocht de anticorruptiesprogramma’s, de relaties tussen ondernemingen, hun dochterondernemingen en hun partners, de jaarrekeningen en de openheid over betalingen aan overheden.

Sinds het vorige rapport uit 2008 tekent zich een positieve evolutie af. Elf nationale olie- en gasbedrijven (KMG, KPC, ONGC, Petrobras, Pemex, Rosnef, Inpex, PetroChina, PDVSA, Rosneft, Sinopec) zijn begonnen met het openbaar maken van zakelijke documenten zoals hun anticorruptieprogramma’s en de jaarverslagen. In de VS werd onlangs een wet gestemd die bedrijven verplicht tot meer transparantie. Meer bedrijven sluiten zich ook aan bij het Extractive Industry Transpararency Initiative (EITI). Dat initiatief streeft naar een transparantiestandaard voor oliebedrijven.

Anticorruptie

De meeste olie- en gasmaatschappijen pakken graag uit met hun anticorruptieprogramma’s. Er begint dan ook een consensus te komen over wat zo’n programma moet in houden. Bedrijven uit Australië, Europa en Noord-Amerika presteren het beste. Het zijn vooral de nationale oliebedrijven die hier het laagste scoren.

Er is zeker nog werk aan die programma’s. Uit de gegevens blijkt dat de bedrijven sommige delen van die programma’s zelden in de praktijk brengen. Voorbeelden hiervan zijn het verbod op smeergelden, anticorruptie training voor zakelijke partners of de het rapporteren van corruptiegerelateerde incidenten.

Te weinig informatie

Ondanks deze positieve trends, verstrekken de nationale oliebedrijven zoals het Russische Gazprom nog steeds weinig informatie over hun buitenlandse operaties. Europese en Noord-Amerikanen bedrijven zijn dan op hun beurt minder geneigd om hun partners en dochterbedrijven te onthullen. Daarnaast is het vaak nog altijd niet duidelijk hoeveel winst die bedrijven maken en hoeveel geld ze betalen aan staten om hun grondstoffen te mogen exploiteren. TI raadt de bedrijven dan ook aan om zich aan te sluiten bij EITI en zoveel mogelijk informatie te beschikking stellen van het grote publiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.