Troebel water

Over zijn fotografie heeft Dieter Telemans het vorige maand in MO* uitgebreid gehad, dus daarover zouden we hier kort kunnen zijn –ware het niet dat Troubled Waters essentieel een fotoboek is. Alhoewel, dit 208 bladzijden tellende boek is evenveel een schreeuw om aandacht voor een van de meest diepgaande bedreigingen waarvoor de wereld staat: de ontregelde waterhuishouding van Planeet Aarde.
Telemans documenteert de vele vormen waarin die verstoring vandaag al zichtbaar wordt: droogte en woestijnvorming, overstromingen, de groeiende concurrentie voor het schaarse drinkwater, waterverontreiniging door industriële vooruitgang, verlies aan werk en beroepen, ongelijke machtsverhoudingen, conflicten en oorlogen, vluchtelingen… Elk van de veertien fotoreportages wordt ingeleid door een korte tekst waarin de concrete problematiek geschetst wordt tegen de achtergrond van het grotere verhaal.
Niet voor niets zei Telemans in MO*42: ‘Wie zegt dat je alles kan vertellen in beelden, maakt zichzelf wat wijs. Tekst, onderschriften en andere informatie zorgen er mee voor dat het beeld de impact kan krijgen die het in potentie heeft.’ Dankzij de inleidingen, vaak uitgebreide bijschriften en een heleboel facts&figures is Troubled Waters een noodzakelijke aankoop voor wie zich zorgen maakt over het huidige waterbeleid en de toekomstige gevolgen daarvan.
Maar Troubled Waters is dus essentieel een fotoboek. De spanwijdte van Telemans fotografie komt er uitstekend in tot zijn recht, met uitgepuurde zwart-wit fotografie (Aralmeer) zowel als bijna terloopse documentairebeelden (Haïti) en daartussenin beelden die de grens van verontwaardiging en esthetiek aftasten (Ethiopië) of die de menselijke impact voelbaar maken zonder ze te portretteren (Australië). De beelden die Telemans toont zijn niet geruststellend, maar ze appelleren wél op de menselijkheid van de lezer/kijker. Enfin, u zou ze moeten zien en lezen.
Troubled Waters door Dieter Telemans is uitgegeven door uitgeverij BAI Schoten. 208 blzn. ISBN 978-9085-86-0242. Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar waterprojecten in Mali en Marokko.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.