Tsjaad: Vluchten kan nog net

Tsjaad vangt meer dan een half miljoen vluchtelingen en ontheemden op. Fotograaf Tim Dirven legde de desolate werkelijkheid van het vluchtelingenbestaan vast in pakkende beelden. MO*-journalist Stefaan Anrys bezocht de regio samen met minister Karel De Gucht.
Sinds 9 februari zijn in Tsjaad opnieuw 13.000 vluchtelingen uit Darfoer toegestroomd. De meerderheid van deze mensen is al voor de derde of vierde keer op de vlucht voor telkens nieuw geweld. De vluchtelingenstroom veroorzaakt grote problemen voor de bevolking in de grensregio. Die heeft immers ook water, voedsel en brandhout nodig om eten te koken.
In een dor en heet land als Tsjaad dreigt die situatie de voorlopig goede verstandhouding tussen allochtonen en autochtonen te verstoren, waarschuwt Annette Rehrl van de VN-Vluchtelingenorganisatie Unhcr. Begin maart kondigde Unhcr dan ook aan dat er bijkomende waterputten, latrines, gemeenschapscentra en klaslokalen opgetrokken zouden worden, ook voor de lokale bevolking.

Europa heeft beloofd militaire steun te geven aan de opvang van vluchtelingen in de vorm van Eufor, een troepenmacht die op volle sterkte 3700 militairen uit 14 landen zal tellen. Zij zullen de vluchtelingen en hun hulpverleners in de grensstreek met Soedan beschermen, maar mogen niet tussenkomen als er een nieuwe rebellenaanval op de hoofdstad van Tsjaad zou plaatsvinden. Er heerst wel enige wrevel tegenover Eufor, weet Annick Nsbabimana van de ngo Internews, omdat locals geen bescherming zullen genieten tegen bandieten en gewapende groepen. Pas als een Tsjadiër have en goed kwijt is en het statuut van ontheemde heeft, krijgt hij dezelfde voorkeursbehandeling als een vluchteling uit Darfoer, luidt haar kritiek.

Tijdens het werkbezoek van minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) op 27 februari in Abéché, kloeg de VN-Vluchtelingenorganisatie dat medewerkers op klaarlichte dag overvallen worden en beroofd van hun satelliettelefoons, terreinwagens en ander materiaal. ‘We gaan toch geen mortiergeschut inzetten om twee gestolen Toyota’s terug te halen?’, was het laconieke antwoord van de Eufor-woordvoerder. Het zijn de Tsjadische gendarmes die instaan voor dit soort incidenten, is de repliek. De Verenigde Naties hebben, in het kader van de Minurcat-missie, trouwens omkadering en opleiding voorzien voor de lokale politie. Alleen: de missie loopt vertraging op en er is te weinig personeel om het politiekorps op te vullen.

Sinds 15 maart circuleren de militairen in de grensregio tussen Darfoer, Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek, onder meer om vluchtelingen te beschermen tegen bandieten en janjaweed-milities. Maar binnenkort komen hier zandwinden opzetten, die vliegverkeer bemoeilijken, en vanaf juni of juli vangt het regenseizoen aan. Dan wordt een landing op een ongeasfalteerde piste onbegonnen werk en zullen legervoertuigen nog moeilijk kunnen manoeuvreren. De vluchtelingen hebben daar zelf geen last van, maar hun beschermers zouden wel eens vast kunnen rijden in het vijandige klimaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.