Tsjechische premier werkt zich in de nesten

De Tsjechische premier Stanislav Gross heeft zich in de nesten gewerkt met de koop van een luxueus appartement in Praag. Tenzij er snel opheldering komt over de dubieuze financiering ervan, is de geloofwaardigheid van de premier en de hele regering in het geding. Dat zegt
de Tsjechische afdeling van Transparancy International, een niet-gouvernementele organisatie tegen corruptie.

Gross heeft twee opties: alle details openbaar maken of ontslagen nemen, zei David Ondracka van Transparacy International hij op Radio Praag.

De zaak kwam half januari aan het rollen, toen het gerespecteerde Tsjechische dagblad Mlada fronta Dnes zich afvroeg hoe Gross een aanbetaling van bijna 40.000 euro voor het appartement kon doen, terwijl zijn inkomen dat op dat moment niet toeliet. De premier beweerde eerder dat hij een lening had afgesloten bij de bank, maar verklaarde nu tegenover de krant dat zijn oom Frantisek Vik, een gepensioneerde generaal, hem het geld geleend had.

Toen de krant Vik confronteerde met de kwestie, weigerde die in eerste instantie te reageren. Na enig aandringen beweerde hij dat hij het geld op zijn beurt van iemand geleend had, voordat hij het aan zijn neef leende. Vik wilde echter niet te zeggen wie hem de lening verstrekt had. Vorige week dook opeens de zakenman Rostislav Rod op, die zei dat hij de geldschieter was. Volgens de Tsjechische media hebben anonieme bronnen uit Gross’ Sociaal Democratische Partij (CSSD) bevestigd dat Rod is omgekocht is door mensen uit de directe omgeving van Gross.

Het schandaal breidde zich uit nadat het weekblad Respekt onthulde dat productiebedrijf Dena, dat eigendom is van Gross’ vrouw, vorig jaar maart in Praag een appartement heeft gekocht voor 5,9 miljoen Tsjechische kronen (1 miljoen euro). Het bedrijf werd slechts twee maanden daarvoor opgericht.

Michal Sticka, projectmanager bij Transparancy International Tsjechië, zegt dat de zaak ook gevolgen kan hebben buiten Tsjechië. Tot nu toe was het een interne Tsjechische kwestie, zegt hij. Maar het gebrek aan transparantie binnen de regering kan schadelijk zijn voor de positie van Tsjechië in de Europese Unie en andere internationale organen.

De premier moet als hoofd van de regering geen enkele twijfel over zijn geloofwaardigheid laten bestaan, zegt Sticka. Het is aan de oppositie en andere parlementsleden om te bepalen wat er moet gebeuren als Gross niet duidelijk kan maken hoe hij het appartement gefinancierd heeft. Maar het lijkt mij dat een politicus die niet kan uitleggen hoe hij opeens zo extreem rijk is geworden, zijn positie moet heroverwegen.

De premier dreigt Mlada fronta Dnes en Respekt met een rechtszaak, omdat de gepubliceerde artikelen onwaarheden zouden bevatten. Volgens politieke analisten is dat een afleidingsmanoeuvre. In Tsjechië heeft die tactiek in het verleden heel goed gewerkt, aldus analist Jiri Pehe op Radio Tsjechië. Politici die in opspraak raakten, hebben vaker de media aangeklaagd. De meeste van die zaken werden gewonnen. In de andere gevallen heeft het ertoe geleid dat het uiteindelijk met een sisser afliep.

Als Gross erin slaagt de zaak terug te brengen tot een conflict tussen hem en een bepaald dagblad, dan is er een grote kans dat de kwestie waar het werkelijk om draait na verloop van tijd opnieuw onder de mat wordt geveegd, zegt Pehe. (JS/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.