Tsjechische president op conferentie klimaatontkenners

De president van Tsjechië, momenteel voorzitter van de Europese Unie, heeft een toespraak gegeven op een grote bijeenkomst voor ontkenners van de klimaatverandering. Václav Klaus verdenkt klimaatactivisten ervan “enkel aan hun eigen belangen en winst te denken.”
De conferentie gaat deze week in New York door met als titel “Klimaatverandering: was het ooit echt een crisis?”. Ze is georganiseerd door het Heartland Institute, een denktank uit Chicago die in 2006 opgericht werd door Exxon Mobile. Als sprekers zijn onder meer een orkaanvoorspeller en een gepensioneerde astronaut uitgenodigd. Maar de organisatoren waren pas helemaal in de wolken toen ze de president konden strikken van het land dat momenteel de Europese Unie voorzit.
Klaus is niet aan zijn proefstuk toe. Hij windt er geen doekjes om dat hij niet alleen sterke twijfels heeft bij de Europese eenmaking, en van de klimaatverandering gelooft hij al helemaal niets. Meer nog, de inspanningen om de wereld te beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatverandering zijn volgens de president een aanslag op de persoonlijke vrijheden.
Tijdens zijn speech beschuldigde Klaus de Europese regeringen ervan paniek te zaaien en mee te heulen met radicale milieuactivisten. Wie campagne voert voor de strijd tegen de klimaatverandering, is volgens de president “niet geïnteresseerd in temperatuur, CO2, wetenschappelijke hypothesen en hun evaluatie, vrijheid of markten. Ze zijn alleen geïnteresseerd in hun eigen belangen en hun winsten, met de hulp van politici.”
Met milieuorganisaties loopt de president nog minder hoog op. “Het is evident dat milieuactivisten het klimaat niet willen veranderen”, zei hij onder een staande ovatie. “Ze willen ons gedrag veranderen. Ze willen ons controleren en manipuleren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift