Tuinieren zonder pesticiden

Dit jaar lanceerde Velt –met steun van de Vlaamse overheid, de firma Ecostyle en de drinkwaterbedrijven VMW en Pidpa– de campagne Durf tuinieren zonder. Begin juni plaatsten 2733 particulieren en organisaties een tuinbordje waarmee ze aangeven kunstmestvrij en gifvrij te tuinieren.
Daarmee bezit Vlaanderen al 4.763.652,5 vierkante meter pesticidenvrij beheerde tuinen of meer dan 952 voetbalvelden.
De campagne die dit jaar op volle gang kwam, loopt tot 2010 en streeft het plaatsen van 10.000 bordjes. Niet alleen de landbouw, ook privétuinen kunnen bijdragen tot een gezonder leefmilieu, klinkt het. Tuinieren zonder pesticiden en met biologische potgrond en compost is perfect haalbaar, zegt Velt. En dat is nodig: pesticiden zijn niet alleen giftig voor de mens, ze zijn ook weinig doelmatig want slechts 20 procent komt terecht waar de gebruiker het wil.
De rest komt vooral terecht in het grondwater en daardoor ook in de voedselketen. In het Europese Food Monitoring Report van 2008 scoorde België slecht wat betreft het percentage residu’s van pesticiden die in voedingsmiddelen werden aangetroffen. Het aangetroffen residugehalte in vers fruit, groenten en granen overschreed in 2006 in 8,8 procent van de gevallen de wettelijke limiet.

Europa


Goed nieuws is dat Europa wel oren heeft naar strengere wetgeving rond pesticiden. Zo keurde het Europees Parlement begin 2009 –gesteund door de Europese Raad van ministers– zowel een nieuwe richtlijn over het duurzaam gebruik van pesticiden als een verordening over het op de markt brengen van pesticiden goed.
En in navolging van het decreet “houdende de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare besturen” tegen 2015, vroegen al 20 gemeenten campagnebordjes op bij Velt.
www.durftuinierenzonder.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.