Tunesië uit politieke impasse

Na bijna vijf maanden duiden de Tunesische partijen eindelijk een interim eerste minister aan: Mehdi Jomaa. De oppositie eiste het aftreden van Ali Laarayedh na de moord op oppositielid Mohamed Brahmi op 25 juli.De gematigde islamitische regeringspartij wordt namelijk verdacht van betrokken te zijn bij deze moord. Ondertussen is het drie jaar geleden dat Mohammed Bouazizi zelfmoord pleegde en de Arabische Lente begon. De bevolking raakt gefrustreerd omdat er drie jaar later nauwelijks verbetering te merken is in hun situatie. Op dinsdag 17 december houden ze een “Dag van Woede” om te protesteren tegen de nieuwe leiders. 17 december wordt een “dag van woede” georganiseerd tussen hervormingsgezinde groepen en de UGTT.

Op zaterdag 14 december werd afgekondigd dat Mehdi Jomaa, een nieuwkomer in de Tunesische politiek,  eerste minister ad interim wordt. Hij was onder Laarayedh minister van industrie en voordien manager van Hutchinson Aerospace.

Mustapha Filal, die eerder werd aangezocht,  sloeg het aanbod af. De 92-jarige was verschillende keren minister onder President Habib Bourguiba, de eerste president nadat Tunesië de onafhankelijkheid won. Hij bedankte voor de stress die met de baan gepaard gaat en de complexiteit van de huidige politieke situatie.

Politieke impasse

De politieke impasse sleepte lang aan. Op 4 december legde de Tunesische Algemene Vakbond (UGTT) een deadline op aan de onderhandelende partijen. Die kregen tien dagen om een interim eerste minister te benoemen. Als ze die deadline niet zouden halen, moesten ze de onderhandelingen stopzetten.

De twee belangrijkste partijen in de dialoog zijn de regeringspartij Ennahda en de seculiere Nida Tounes, waarin vele ambtenaren van de Ben Ali-administratie terechtkwamen. In totaal namen echter 23 partijen deel aan de dialoog. Volgens Beji Caid Essebsi, partijleider van Nida Tounes, sleepte de politieke impasse daarom zo lang aan.

Een ander conflictpunt, volgens Essebsi, is Ennahda’s eis voor een garantie van immuniteit. ‘De enige garantie is dat er een juridisch proces komt’, aldus Essebsi. Rachid al-Ghannouchi,  stichter van Ennahda, ontkent dat zijn partij om immuniteit vraagt. ‘We vragen geen bescherming, want we hebben niets misdaan,’ zegt Ghanouchi. Ennahda wil wel dat er een verkiezingsdatum wordt vastgelegd en dat er een verkiezingscommissie gevormd wordt, aldus Ghannouchi.  Eerste minister Jomaa zal moeten instaan voor de organisatie van de verkiezingen in 2014.

Wilde beschuldigingen

Nida Tounes zegt dat Ennahda schuld treft voor de moorden op de oppositieleden Mohamed Brahmi, Chokri Belaid en Lofti Nagh. De oppositiepartij beschuldigt de regeringspartij ervan steun te geven aan radicale islamistische bewegingen die de moorden zouden gepleegd hebben.

Verder klaagt Nida Tounes over het slechte bestuur van Ennahda. Tunesië wordt geteisterd door een toenemend aantal terroristische aanslagen, voornamelijk door jihadisten aan de grens met Algerije en dat zou de schuld van Ennahda zijn. ‘Er is geen veiligheid omdat de islamisten geen ervaring met de macht te hebben’, zegt Essebsi. ‘We vragen de opheffing van deze regering niet omdat het een Ennahda-regering is, maar omdat ze incompetent is. De manier waarop ze het land geregeerd heeft is desastreus.’ Nida Tounes wil ook dat de grondwettelijke vergadering ontbonden wordt. ‘Na drie jaar is de grondwet nog niet af en ze hebben geen legitimiteit meer’, verklaart Essebsi.

Weerwoord

Ennahda ontkent ook alle schuld bij de politieke moorden. Op de vraag van de Washington Post waarom er nog geen schuldigen zijn aangeduid voor de moorden, antwoordt Ghannouchi: ‘De moorden zijn gedaan door professionelen, dus het is moeilijk om hen te arresteren’,

Ook op de andere kritiek geeft Ghannouchi weerwoord. ‘Ik ga niet zeggen dat we grote successen geboekt hebben de voorbije twee jaar, maar we moeten onthouden dat het land door een transitieperiode gaat. Vergelijk onze landen met andere landen in een gelijkaardige situatie – Libië, Syrië, Jemen, Egypte en andere Arabische Lente landen. Tunesië doet het veel beter,’ vertelt Ghannouchi. ‘We hebben hard ons best gedaan een grondwet op te stellen die alle Tunesiërs vertegenwoordigt.’

Dag van Woede

De demonstratie op 17 december wordt gezamenlijk georganiseerd tussen hervormingsgezinde groepen en de UGTT. Het zou een vredevolle demonstratie worden in de Sidi Bouzid regio, Tunesië’s armste regio, waar één op vier werkloos is. Dit is ook de regio waar Bouazizi vandaan kwam. De voorbije twee jaar waren demonstraties er schering en inslag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.