Turkije versterkt internetcensuur

Het Turks parlement keurde een wet goed die de overheidscontrole van het internet zal verstrengen. Vanaf heden kan de overheid websites blokkeren zonder dat er een juridische uitspraak aan voorafgaat. De oppositie beschrijft de wet als “censuur”.

  • Michael Fleshman Turkse vrouw protesteert tegen het strenge regime van Erdogan (2013) Michael Fleshman

De controlewet die het parlement woensdagnacht goedkeurde houdt in dat het overheidsbedrijf Telecommunications Communications Presidency (TIB) websites kan afsluiten zonder rechterlijke toestemming. De wet moet enkel nog ondertekend worden door Turks president Abdullah Gull. Een internetsite kan vanaf dan al enkele uren na opstart van het web gehaald worden, terwijl zulke acties voordien eerst juridische procedures moesten doorlopen.

Daarbij komt nog dat internetproviders verplicht zullen worden om de activiteiten en gegevens van internetgebruikers twee jaar lang op te slaan, en dat deze data ook beschikbaar moeten zijn voor de overheid.

Maatschappelijke dreiging

Het internet in Turkije was zelfs voor de goedkeuring van de nieuwe wet erg begrensd. Zo wordt er ook nu bijvoorbeeld al op regelmatige basis een site van het web gehaald. Volgens Reuters zijn dat er meer dan 40.000 op enkele jaren tijd.

Turks premier Recep Tayyip Erdogan was ook in het verleden openlijk erg kritisch tegenover het internet. Zo noemde hij volgens The Guardian sociale media “de ergste dreiging voor de maatschappij”. Dat was naar aanleiding van anti-overheidsprotesten die informatie verspreidden via sociale netwerken zoals Twitter en Facebook.

Kritiek op Erdogan

De oppositie is niet tevreden met de nieuwe wet en beschrijft deze als ‘een aanslag op de vrijheid van meningsuiting’, aldus BBC. De partij van Erdogan zelf (AKP) ontkent deze beschuldigingen en beweert dat er in Turkije helemaal geen sprake is van censuur. De nieuwe wet is volgens hem enkel bedoeld om de privacy van de burgers te vrijwaren.

Premier Erdogan kreeg ook in het verleden regelmatig te maken met felle kritiek op vlak van vrije meningsuiting. In 2011 had Turkije het grootst aantal journalisten in gevangenschap ter wereld. De journalisten werden opgesloten op basis van gewone nieuwsberichten, meldt Bloomberg. Vele andere journalisten verloren hun baan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.