Turkmenistan doorbreekt isolement

“Turkmenistan staat open voor de wereld”, verklaarde de Turkmeense president Gurbanguly Berdymukhammedov voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Milieubewegingen houden hun hart vast voor de ecologische gevolgen van de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie in het land.
Berdymukhammedov doorbrak met zijn toespraak voor de VN het Turkmeens isolement, dat sinds het overlijden van dictator Saparmurat Niyazov in 2006 al aan het afbrokkelen was. “Turkmenistan staat open voor samenwerking in alle sectoren”, zei de president van het Centraal-Aziatische land.
Westerse delegaties uit Groot-Brittannië en Oostenrijk brachten verleden week nog een bezoek aan het land om te praten over samenwerking in de olie- en gasindustrie. Een Turkmeense staatskrant meldde midden september dat het land bereid was een deel van zijn gasreserves aan Europa te verkopen.
Milieubewegingen hopen dat Turkmenistan niet dezelfde ecologische blunders begaat als Kazachstan of Azerbeidzjan. “Er is een groot verschil tussen de vorige en de huidige president van Turkmenistan”, zegt Telman Zeynalov van een Azerbeidzjaanse milieubeweging. “Ik weet niet genoeg over het milieubeleid van de huidige regering, maar het zou goed zijn dat ze de ontwikkeling aanmoedigt van de burgerorganisaties die de ecologische toestand kunnen opvolgen. In Azerbeidzjan staan we nog zo ver niet.”
De ngo Crude Oil heeft een rapport opgesteld waarin ze lessen opsomt die kunnen worden getrokken uit de massale energie-investeringen in de Kaspische regio. “In het noorden van de Kaspische regio zijn er zware ecologische inbreuken geweest en een veel te hoge uitstoot van giftige stoffen”, zegt Kate Watters, directeur van de ngo. “Dorpen rond die olievelden hebben gezondheidsproblemen. In sommige dorpen is de helft van de bevolking chronisch ziek door de blootstelling aan giftige stoffen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.