Turkmenistan gaat op schattenjacht

Op 21 december is het een jaar geleden dat de president van Turkmenistan, Saparmurat Niyazov, overleed. Het land zoekt nu uit waar het fortuin gebleven is dat Niyazov vergaarde met de gasinkomsten van het land.
De Britse ngo Global Witness onthulde in april 2006 dat verschillende rekeningen bij de Deutsche Bank in Frankfurt toebehoorden aan de Centrale Bank van Turkmenistan. Op de rekeningen zou alles samen meer dan 2 miljard euro staan, inkomsten uit gas, olie en katoen. In theorie behoort het bedrag toe aan Turkmenistan, maar Niyazov zelf controleerde al het geld.
‘De Turkmenen hebben recht om te weten waar hun geld heen is’, zegt Tom Mayne van Global Witness in een gesprek op Radio Free Europe. ‘Het geld werd verdiend met de natuurlijke rijkdommen van het land, namelijk olie en gas.’ Volgens cijfers van de Wereldbank leeft bijna 60 procent van de bevolking van Turkmenistan in armoede.
De nieuwe president van het land, Gurbanguly Berdymukhammedov, doekte al het ‘Internationaal Fonds van Saparmurat Niyazov’ op in de hoop een deel van het geld te kunnen recupereren. Hij startte ook een onderzoek naar het fonds. De resultaten werden echter niet bekend gemaakt, ‘als er al een onderzoek was’, schrijft Radio Free Europe. Berdymukhammedov zal de bevolking wel duidelijk maken waaraan de overheid haar geld besteedt, een publiek geheim onder Niyazov.
Volgens Global Witness moet de Europese Unie inspanningen doen om Turkmenistan te bevrijden van de erfenis van Niyazovs dictatuur: ‘Europese en westerse bedrijven die in Turkmeens gas willen investeren, moeten de overheid oproepen alle betalingen publiek te maken, zodat al het geld in de toekomst getraceerd kan worden’, zegt Tom Mayne van Global Witness.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift