Turkse alevieten wil een linkse meerderheid

De Turkse verkiezingen van zondag lijken een clash tussen islamisten en seculieren. Men vergeet daarbij dat een grote religieuze minderheid oproept om seculier te stemmen.
De alevieten zijn een sjiitische minderheid in het overwegend soennitische Turkije. Zowat 20 procent van de Turken zou aleviet zijn, wat hun aantal toch snel op 15 miljoen brengt.
Met de cruciale verkiezingen van dit weekend voor ogen, brachten twee alevitische koepelorganisaties hun “stemadvies” uit. ‘Alevieten zullen niet stemmen voor partijen die weigeren een serie problemen aan te pakken die in Turkije om een oplossing schreeuwen: armoede, corruptie, vrijheid van meningsuiting, het recht om verschillende identiteiten uit te drukken, werkloosheid, gezondheid, onderwijs, het milieu en de opwarming van de aarde’, stellen de Alevi Bektashi Federation (ABF) en de European Confederation of Alevi Unions (AABK) in hun persbericht.
De koepelorganisaties spreken zich uitdrukkelijk uit voor een linkse politiek en voor het versterken van de seculiere staat -maar ze scharen zich niet achter het nationalistische discours dat vaak verbonden wordt met de kemalistische traditie van Turkije. In hun concrete eisenbundel vallen onder andere volgende eisen op:
  • het democratiseren van de kieswet en het aanpassen van de kiesdrempel die nu 10 procent bedraagt
  • gelijke behandeling voor alle religies en overtuigingen
  • een einde maken aan de assimilatie en het afschaffen van de verplichte godsdienstlessen

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.