Turkse geschiedenis

In het Westen durven we wel eens veralgemenen en vergeten dat Turkije, behalve Turken, ook nog het land is van Armeniërs, Alevieten en Koerden. Al die groepen hebben een bepalende rol gespeeld bij het vormgeven van de geschiedenis van Turkije en van het Ottomaanse rijk.

De Engelse journalist Christopher de Bellaigue, die jarenlang in Turkije woonde, trekt naar Varto, een stadje waar de voornoemde groepen niet altijd even vredelievend naast elkaar woonden. Daar probeert hij de complexe geschiedenis van de volkeren te ontrafelen in een mengeling van reportages en historische terugblikken. Een zoektocht die vaak erg gevoelig ligt en heikele thema’s aanraakt. Zaken zoals de Armeense kwestie en de Koerdische opstanden liggen nog altijd zeer gevoelig bij de Turkse officiële instanties. De Bellaigue komt tot de conclusie dat niets zo zwart-wit is als de Turken, Armeniërs of Koerden beweren. Daarom poogt hij in het boek alle betrokken partijen aan het woord te laten, zelfs al moet hij daarvoor soms over de grens kijken.

Opstandig Land. De vergeten volkeren van Turkije door Christopher de Bellaigue is uitgegeven door Atlas. 320 blzn.  ISBN9799045018348

Bestel dit boek met 2,5 euro korting bij De Groene Waterman.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift