Turkse groenen in het verweer tegen eerste kerncentrales voor Turkije

Na decennia lang plannen maken staat Turkije nu kort voor de aanbesteding van twee kerncentrales, de eerste in het land. Op 24 september maakt de Turkse regering een keuze tussen de twaalf ondernemingen die offertes hebben ingediend, waaronder de Frans-Belgische groep Suez-Tractebel en het Nederlandse Unit Investment. De groene beweging in Turkije schakelt een versnelling hoger om de plannen te dwarsbomen.
De nieuwe Turkse partij Yesiller (De Groenen) heeft samen met het Turks Platform tegen Kernenergie en de Groep voor Milieuactie een campagne gelanceerd tegen de nieuwe kerncentrales. De initiatiefnemers eisen dat de regering de projecten meteen stopzet. Kerncentrales zijn duur, onveilig en vervuilend, klinkt het. De campagne richt zich ook tegen de bedrijven die de centrales willen bouwen. De actievoerders dreigen met een internationale boycot als die hun offertes niet terugtrekken.

Betere energiemix


De Turkse regering wil een kerncentrale laten bouwen in Sinop, in het noorden van het land, en een in Mersin, in het zuiden. Samen met windturbines en zonnecentrales moeten die de energiemix van het land verbeteren. De Turkse regering wil de komende vijf jaar 14 miljard euro investeren in die diversificatie. Nu wekt Turkije vooral stroom op met aardgas, steenkool en  waterkracht. Voor de leveringen van fossiele brandstoffen is Turkije naar eigen smaak te sterk afhankelijk van Rusland en Iran.
“Voor die diversificatie hebben we geen kernenergie nodig”, zegt Umit Sahin, de woordvoerder van de Turkse Groenen. Volgens hem is investeren in kernenergie “vuil en gevaarlijk”. “Kernenergie doet het milieu verloederen en vervuilt ook op moreel vlak, want zo’n grote projecten werken corruptie in de hand.” Rendabel is de zaak volgens Sahin ook niet als de kosten voor de behandeling van het radioactief afval worden meegerekend.
De Turkse Groenen wijzen erop dat landen als Zweden, Duitsland, Spanje en België beslist hebben hun kerncentrales op termijn te sluiten. Turkije gaat volgens hen dus de verkeerde richting uit. Bovendien is in Turkije het gevaar op ongevallen extra groot omdat in het land in een aardbevingszone ligt.

Burgerverzet


“Buiten de pro-Koerdische DTP is er geen enkele in het parlement vertegenwoordigde partij tegen het slechte project”, geeft Sahin toe. Maar andere kleine, progressieve partijen en heel wat burgerbewegingen verzetten zich volgens hem wel. Vandaag (20 september) organiseren geven de populaire zangers Ilkay Akkaya en Yasemin Göksu een concert in Istanbul om de campagne tegen de kerncentrales te ondersteunen.
Tegenstand vanuit de bevolking was een belangrijke reden waarom eerdere pogingen om kerncentrales te bouwen in Turkije altijd verzandden. Al 35 jaar lang leven er in Turkije plannen voor kerncentrales. Maar de huidige regering heeft een comfortabele meerderheid in het parlement. De plannen voor de kerncentrales hebben bovendien de wind in de rug door de hoge olie- en gasprijzen. Het Turkse energieverbruik neemt ook zienderogen toe. Tegen 2020 zal Turkije waarschijnlijk dubbel zoveel stroom nodig hebben als vandaag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.