Tv duwt Tibetaanse vrouwen in de prostitutie

Steeds meer Tibetaanse plattelandsvrouwen belanden in de prostitutie. Oorzaken zijn de groeiende ongelijkheid tussen stad en platteland en de invloed van de televisie, die de vrouwen onvervulbare verwachtingen doet koesteren. Dat zegt het Tibetaans Informatienetwerk (TIN), een niet-gouvernementele organisatie in Londen.


Experts twijfelen aan de duurzaamheid van de economische groei in Tibet, die kunstmatig wordt opgedreven door zware subsidies uit Peking. Maar in elk geval heeft de welvaartsstijging de inkomensverschillen doen toenemen tussen de schaarse Tibetaanse steden en het platteland, waar de meerderheid van de Tibetanen leeft. De Tibetaanse plattelandsbevolking is nog steeds arm, en het extreem lage onderwijsniveau maakt het zo goed als onmogelijk voor de boeren om in de stad vast en goedbetaald werk te vinden.

De Tibetanen kunnen zich tegenwoordig wel levendig voorstellen wat ze missen. De beelden van de Chinese staatstelevisie dringen nu ook tot op het platteland door, zodat de bevolking kan zien wat ze allemaal níet kunnen kopen.

Deze twee factoren lijken jonge Tibetaanse vrouwen in de prostitutie te duwen, de enige realistische weg naar een betere levensstandaard, zegt TIN. De organisatie schreef een rapport op basis van zes maanden onderzoek door vijf medewerkers. De vrouwen komen naar de steden en gaan in de prostitutie als ze geen baan kunnen vinden. Vaak ook komen ze erin terecht via een baantje in een schoonheidssalon.

De meerderheid van de prostituees in Tibet is nog steeds Chinees, vermeldt het rapport. Maar de situatie van de Tibetaanse vrouwen is schrijnender: ze halen minder voordeel uit de prostitutie en kampen vaker met sociale problemen. In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa werken de Tibetaanse vrouwen vooral in bars voor de hogere klasse of als call girls, terwijl hun Chinese lotgenoten vaker in de gewone prostitutie terechtkomen. Het verschil is wel minder uitgesproken buiten de hoofdstad.

Deze vrouwen hebben hulp nodig van buitenaf, want mensen ter plaatse kunnen erg weinig doen, zegt Kesang Takla. Hij vertegenwoordigt in Londen de Dalai Lama, de politieke en spirituele leider van de Tibetanen die in ballingschap leeft in het Indiase Dharamsala. Hij ging op de vlucht voor de Chinezen, die in 1950-1951 het oorspronkelijk onafhankelijke land bezetten en het nu als een deel van hun grondgebied beshouwen.

Officieel is prostitutie nog altijd illegaal in de Volksrepubliek China, maar dat is vooral schone schijn. In grote steden vind je prostitutie juist terug in gebouwen die de overheid, de Communistische Partij of het leger bezit of verhuurt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.