Twee Amerikaanse journalisten vastgehouden in Noord-Korea

Laura Ling en Euna Lee werden meer dan een maand geleden opgepakt door Noord-Koreaanse grenstroepen toen ze een reportage aan het draaien waren over Noord-Koreaanse vluchtelingen aan de Chinees-Noord-Koreaanse grens. Hun lot blijft onzeker.
De twee reporters van Current TV, de zender van ex-vicepresident en Nobelprijswinnaar Al Gore, bevinden zich al meer dan een maand in een bastion in de buitenwijken van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang. De twee zijn waardevolle pionnen voor het regime in de groeiende internationale nucleaire twist.
Er hangt Lee en Ling een mogelijk proces en tien jaar opsluiting in een Noord-Koreaans gevangenenkamp boven het hoofd. De buitenwereld heeft amper nieuws over de toestand van de twee journalisten omdat Noord-Korea niets bekendmaakt. Ook de Verenigde Staten hullen zich in stilzwijgen.
De toekomst ziet er echter niet rooskleurig uit voor de medewerksters van Current TV. Vooral omdat die toekomst vasthangt aan de relatie tussen Pyongyang en de rest van de wereld, en die is door de recente raketlancering van het communistische regime weer erg troebel. Het regime van Kim Jong-Il heeft alle gesprekken stopgezet en buitenlandse waarnemers het land uitgewezen nadat de VN de raketlancering boven Japan veroordeelde.
Ling is een Chinees-Amerikaanse,  Lee een Koreaans-Amerikaanse. De twee wilden politieke overlopers van Noord-Korea naar China interviewen en begonnen een reeks ontmoetingen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Hierna vlogen ze naar de grensstad Yanji, aan de Noord-Koreaanse grens. Ze werden nog gewaarschuwd om de grens niet te overschrijden, maar toch overschreden ze de bevroren Tumenrivier.
Het hebben van twee Amerikanen is zoals ‘een stuk rijsttaart dat gratis komt binnenrollen’
Details over hoe ze werden opgepakt zijn niet bekend. Sommige bronnen zeggen dat ze werden opgepakt door Noord-Koreaanse grenstroepen toen ze weigerden op te houden met filmen. Anderen zeggen dat Noord-Koreaanse grenstroepen hen achtervolgden toen ze terug naar China vluchtten en hen daar oppakten.
Het ministerie van Buitenlandse zaken in de VS zegt dat het elke diplomatieke kans aangrijpt om de twee vrij te krijgen. Al Gore zou al contact gehad hebben met minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton. De VS hebben geen ambassade in Noord-Korea maar vertegenwoordigers van de Zweedse ambassade in Pyongyang zeggen de twee journalisten nog gezien te hebben eind maart.
Veroordeling voor het illegale betreden van Noord-Koreaans grondgebied kan oplopen tot drie jaar. Voor spionage staat de strafmaat op vijf tot tien jaar. Koh Yu Hwan, professor aan de Dongguk Universiteit in Seoel zei: “Het hebben van twee Amerikanen is zoals ‘een stuk rijsttaart dat gratis komt binnenrollen’”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.