Twee dames werpen helder maanlicht op China

Er worden dezer dagen veel boeken over China geschreven, maar met In elke rivier schijnt een maan leveren VRT-journaliste Veerle De Vos en Zhang Luwei (pseudoniem) iets speciaals af. Het gebeurt immers zelden dat een Belgische en een Chinese samen een boek schrijven over China. Het voordeel daarvan is dat je twee visies op dezelfde grote evolutie krijgt – de omwenteling die van China een grootmacht heeft gemaakt.

De Vos beschrijft hoe zij China heeft zien veranderen sinds die dag in 1993 dat ze er voor het eerst kwam. Ze doet dat op een toegankelijke manier door te beschrijven hoe ze de zaken persoonlijk heeft ervaren, al komen er naarmate ze het land als journaliste gaat bezoeken meer stukken met een helikopterkijk bij. Zhang Luwei is aandoenlijk eerlijk, misschien wel ongebruikelijk eerlijk naar Chinese normen. Bijvoorbeeld als ze bekent dat haar partnerkeuze iets pragmatisch had – het uitzicht op een voor die tijd redelijk aantrekkelijke behuizing.

Interessant is dat we van binnenuit leren hoe een mens kan opklimmen in de communistische partij. Haar man is partijlid en Zhang leert ons bijvoorbeeld dat het een kwestie is van de juiste gok te doen: als je je verbindt met iemand die wordt gedegradeerd, vermindert dat meteen ook jouw kansen. Om op te klimmen, en degene die hem beschermt goed te dienen, moet haar man bijna elke avond buitenshuis eten, om zijn relaties met partijleden en functionarissen te onderhouden. ‘Li Ming zei dat hij daar niet aan kon ontsnappen, omdat persoonlijke relaties de hoeksteen waren van de moderne Chinese samenleving. Ik had begrip voor zijn argumenten, vooral omdat hij geen hooggeplaatste vader had die zijn loopbaan kon vooruithelpen. Hij moest bijzonder voorzichtig zijn om niemand voor het hoofd te stoten. Maar ik vond het verschrikkelijk om hem halfdronken te zien thuiskomen. Soms begon hij tegen mij te schelden… Ik probeerde te vermijden om ruzie te maken, zeker als Qianqian in de buurt was… Elke keer als hij vertrok, slaakte ik in stilte een diepe zucht van opluchting…’ Die kijk van binnenuit is niet alledaags. De combinatie van die verschillende invalshoeken maakt het boek anders dan de vele andere Chinaboeken.

In elke rivier schijnt een man door Veerle De Vos en Zhang Luwei is uitgegeven door Lannoo. 431 blzn. ISBN 9789020942583

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift