Twee derde bronnen in Vietnam blijkt giftig

Dieper boren naar water kan ernstige problemen voor de volksgezondheid opleveren, blijkt uit onderzoek in Vietnam. Twee derde van de bronnen vertoont te hoge concentraties aan giftige stoffen als arsenicum of mangaan.

Naarmate grondwaterniveaus dalen, wordt steeds dieper geboord op zoek naar water. De waterlagen die als veilig beschouwd worden, kunnen echter vervuild worden met toxische stoffen uit hoger liggende grondlagen.

Wetenschappers van het Zwitserse Instituut voor Wateronderzoek en Technologie onderzochten of het jarenlange oppompen van water het arsenicum in hoger liggende lagen doet zakken naar de aangeboorde waterlaag. Ze namen daarvoor twee jaar lang stalen van 512 privébronnen in de hele delta van de Rode Rivier, een van de meest dichtbevolkte regio’s ter wereld. Grote delen van de bevolking hebben er geen toegang tot de openbare watervoorziening en zijn afhankelijk van de private bronnen.

Alarmerend

De resultaten van hun onderzoek zijn ronduit alarmerend: ongeveer zeven miljoen mensen in het gebied zijn blootgesteld aan grondwater met toxische elementen. Het water uit twee derde van de bronnen bevat onveilige concentraties aan giftige stoffen als mangaan of barium. Mangaan en arseen vormen het grootste probleem. Bijna de helft van de bronnen bevat onveilige concentraties aan mangaan, een stof die bij chronische blootstelling neurologische schade veroorzaakt. Naar schatting vijf miljoen mensen maken van het water gebruik.

Arsenicum is sinds jaar een dag een probleem in veel ontwikkelingslanden. Ook in de delta van de Rode Rivier gebruiken naar schatting een miljoen mensen water dat vijf keer zoveel arsenicum bevat als door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als veilig beschouwd wordt. Daarmee is de regio vergelijkbaar met Bangladesh, het land met de ergste arsenicumvervuiling ter wereld. Arsenicum kan kanker, diarree en huidaandoeningen veroorzaken.
De auteurs manen de Vietnamese overheid aan om andere bronnen te zoeken of betere verwerkingsinstallaties te installeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift