Twee Israëli’s bezorgen Palestijnen gratis stroom

Twee Israëlische fysici hebben honderden Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gratis elektriciteit bezorgd.
Elad Orian en Noam Dotan, beiden zowel vredesactivisten als fysici, hebben gedurende twee jaar een eenvoudig systeem van zonne- en windenergie opgezet in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Daar woont een gemeenschap van 25 Palestijnse families, geiten- en schapenhoeders die in grotten en tenten leven.
De Israëlische overheid had de Palestijnen al tweemaal uit hun oorspronkelijke woningen gedreven om plaats te maken voor de Joodse nederzetting Susya vlakbij. De elektriciteitskabels lopen over de Palestijnse huizen maar de herders krijgen geen toegang tot elektriciteit, stromend water en andere infrastructuur.
Door het project van Orian en Dotan, dat onder meer gefinancierd is door Europese ngo’s en ondernemingen, heeft elke familie nu een zonnepaneel dat een half kilowattuur stroom per dag levert. Dat is voldoende voor het licht, de koelkasten en boterkarnen. Ze kunnen ook enkele uren per dag televisie kijken en zo het nieuws oppikken, en hun mobiele telefoons opladen, belangrijk bij onder meer medisch spoedgevallen.

Opladen in de stad


Vroeger maakten de kinderen hun huiswerk onder licht dat door vervuilende dieselgeneratoren en gaslampen werd geproduceerd. Om telefoons op te laden moesten de herders naar de stad Yatta. De boter werd met de hand gekarnd. “Ze kunnen de boter nu koelen en daardoor meer produceren om te verkopen”, zegt Orian.
Het project heet Comet-ME en is een van de twaalf finalisten van de World Challenge 09, een competitie van de zender BBC World en het tijdschrift Newsweek. Ze bekroont lokale groene projecten die innovatief zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift