Twee niet te missen MO*lezingen dit najaar

MO* organiseert dit najaar twee niet te missen MO*lezingen. Op 23 oktober staat de toekomst van Pakistan centraal en op 3 december zoomen we in op de Congolese grondstoffen. Noteer de data alvast in uw agenda en vergeet niet om tijdig uw kaartjes te reserveren.

MO*lezing: De toekomst van Pakistan

Woensdag 23 oktober — 19u30 — deBuren — Brussel

Pakistan heeft een nieuwe premier en een nieuwe president en krijgt dit jaar ook nog een nieuwe opperbevelhebber en een nieuwe opperrechter. Staat het land klaar om te vertrekken naar een nieuwe toekomst? Of blijft het radicalisme, terrorisme en armoede produceren? Exclusieve avond met drie alom gerespecteerde vrouwen:

  • Asma Jahangir (Voorzitter van de Vereniging van advocaten bij het Hooggerechtshof; voorzitter Human Rights Commission Pakistan; Koning Boudewijnprijs Internationale Samenwerking 1998)
  • Samina Ahmed (International Crisis Group verantwoordelijke voor Pakistan, Afghanistan, India en Nepal) (o.v.)
  • Shada Islam (journaliste, Head of Policy bij Friends of Europe)

Gie Goris (MO*) en Bruno de Cordier (onderzoeker aan de Conflict Research Group, UGent) stellen de vragen.

Praktische info

  • Woensdag 23 oktober, 19u.30, Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel.
  • Taal: Engels
  • Toegang: €5
  • Reserveren: info@mo.be of 02/536 19 77
  • Organisatie: MO* i.s.m. Conflict Research Group UGent, Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Zuidcafé — De Roma, Kaaitheater, Beursschouwburg en Vooruit.

MO*lezing: Wie wordt beter van de Congolese grondstoffen?

Dinsdag 3 december – 20u30 – De Roma — Antwerpen

Eind 2012 werd MO* veroordeeld tot het betalen van de som van 5000 euro voor het publiceren van een cartoon van de Belgische industrieel George Forrest naar aanleiding van een dossier over Congolese mijncontracten. MO* liet zich door dit arrest niet intimideren en riep lezers en sympathisanten op om een vervolgonderzoek over de Congolese mijnbouw te financieren. Op enkele dagen tijd haalde MO* de beoogde 5000 euro op.

Op deze avond wordt het nieuwe onderzoeksdossier van MO* voorgesteld en wordt er door een aantal topspecialisten gedebatteerd over de vraag wie beter wordt van de Congolese grondstoffen.

  • David Van Reybrouck, auteur van wat nu al een klassieker is over Congo en zijn geschiedenis, is de Master of Ceremony die met de verschillende sprekers het gesprek zal aangaan.
  • Karel De Gucht, destijds als Belgisch buitenlandminister erg kritisch voor de Congolese leiders, ging tot in de VN-Veiligheidsraad de traceerbaarheid van grondstoffen bepleiten. Ook als Europees Commissaris voor Handel blijft hij betrokken partij: de meeste Congolese grondstoffen worden immers geëxporteerd.
  • Steven Spittaels is onderzoeker bij IPIS en werkte mee aan verschillende VN-rapporten over de link tussen geweld en grondstoffen in Congo.
  • John Vandaele, journalist bij MO* en auteur van menig artikel over Congo, onder meer over de Congolese bodemrijkdommen. Op deze avond brengt hij verslag uit over recent onderzoek dat hij ter zake verrichtte.
  • Chrispin Mvano, geboren en getogen in Kivu, journalist die soms publiceert bij MO*, licht toe wat grondstoffen voor de mensen in Oost-Congo betekenen: rijkdom of ellende? 

Praktische info

  • Dinsdag 3 december om 20u.30, De Roma, Turnhoutsebaan 286, Borgerhout (Antwerpen).
  • Taal: Nederlands – Frans
  • Toegang: € 5
  • Reserveren: www.deroma.be of 03/292 97 40 of aan de ticketbalie: Turnhoutsebaan 327, 2140 Borgerhout.
  • Organisatie: MO* i.s.m. Vlaams-Nederlands Huis deBuren, Zuidcafé — De Roma, Kaaitheater, Beursschouwburg en Vooruit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.