Tweede golf van hiv-besmettingen dreigt in Cambodja

Het armste land van Zuidoost-Azië is goed op weg om zijn millenniumdoelstelling in de strijd tegen hiv en aids te halen. Toch is vooruitgang in de toekomst hoogst onzeker zolang Cambodja afhankelijk blijft van buitenlandse donoren.

De waarschuwing staat in een nieuw rapport waaraan ook Cambodjaanse experts meeschreven. “De regering moet meer oog hebben voor slimme preventietechnieken en moet meer geld voor zijn aidsprogramma aanwenden”, stellen de auteurs. De minister van Volksgezondheid reageerde al positief op de diepgravende analyse.

Volgens het rapport, dat de steun kreeg het R4D-instituut in Washington, kan een geleidelijke verhoging van de financiering door de Cambodjaanse regering het worstcasescenario verhinderen: dat het virus viermaal meer mensen besmet in 2031 dan gedacht. In het beste geval kan Cambodja met de nodige fondsen het aantal infecties terugdringen tot duizend mensen per jaar in 2031, maar als “de inspanningen stagneren kan het aantal infecties weer tot 3800 per jaar stijgen in 2031”, staat te lezen.

Condoomgebruik

De opmerkelijke resultaten die Cambodja kan voorleggen in de strijd tegen aids, hangen samen met een opvallende campagne sinds 1997 rond condoomgebruik in de prostitutie. Binnen deze groep daalde de besmettingsgraad van meer dan 40 procent in 1996 tot 14 procent in 2006, aldus een peiling. Tegelijk biedt de overheid antiretrovirale geneesmiddelen aan mensen met hiv. Momenteel volgen veertigduizend van hen deze levensverlengende behandeling, ofwel bijna 85 procent van wie het nodig heeft. Tien jaar geleden nog kregen amper 71 mensen deze dure behandeling.

“Op korte en middellange termijn kan je niet verwachten de regering alle kosten op zich neemt”, zegt Tony Lisle, coördinator van Unaids in Cambodja. “Donoren moeten ervoor zorgen dat wanneer ze de geldkraan dichtdraaien, de regering meer geld investeert in aidsbestrijding naarmate het bruto binnenlands product stijgt.” Lisle rekent voor dat Cambodja 500 miljoen dollar zal nodig hebben voor zijn hiv/aids-programma tussen 2011 en 2015. “De regering heeft al 263 miljoen vrijgemaakt.”

De internationale gemeenschap betaalt nu bijna 90 procent van Cambodja’s hiv-programma, dat van 21 miljoen dollar in 2001 tot bijna 52 miljoen dollar in 2008 ging. Meer algemeen beloofden buitenlandse donoren in juni 1,1 miljard aan hulp voor 2010, in vergelijking met 950 miljoen in 2009.

Huisvrouwen

“Om een tweede golf van hiv-infecties te vermijden zou er meer geld moeten gaan naar de bevolking met het meest risicovolle gedrag, zoals prostituees, homoseksuele mannen en drugsverslaafden die injectienaalden gebruiken”, verklaart Ly Pisey van Sociale Actie voor Verandering, een vrouwenbeweging in Phnom Penh.

Ze noemt het huidige beleid discriminerend, omdat er enkel op het personeel in bordelen wordt gefocust. “Soa’s en hiv-besmettingen belangen iedereen aan, ook de klanten en de huisvrouwen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.