Tweederde van wereldbevolking is digitaal uitgesloten

Tegen 2015 moet 60 procent van de wereldbevolking online, moeten vier op de tien huishoudens toegang hebben tot internet en moet internet in ontwikkelingslanden betaalbaar zijn voor een grote meerderheid. Dat zijn de ambitieuze doelstellingen die de VN-Breedbandcommissie voor Digitale Ontwikkeling (BCDD) eind oktober vooropstelde. Je zou ze kunnen zien als een negende VN-millenniumdoel.

  • Arrano Een internetcafe in Aswan, Egypte. 4,5 miljard mensen maken nog geen gebruik van het internet. Arrano

Op vijf jaar tijd verdubbelde het aandeel van de wereldbevolking dat online is. Van alle zeven miljard aardbewoners maakt vandaag een op de drie gebruik van het internet. Tweederde is dus digitaal uitgesloten: meer dan 4,5 miljard mensen maken géén gebruik van het internet. De VN-Breedbandcommissie roept regeringen op een beleid te voeren dat het internet technisch, financieel en inhoudelijk toegankelijk maakt voor iedereen. Met het online gaan van twee miljard extra aardbewoners tegen 2015 moeten volgens de VN grote economische en sociale winsten gemaakt worden. Bovendien moet op die manier bijgedragen worden aan het halen van de acht “echte” millenniumdoelstellingen.

Ondanks een fikse prijsdaling voor internetverbindingen in ontwikkelingslanden, zijn er nog altijd negentien landen waar een internetverbinding meer kost dan het gemiddeld maandelijks inkomen. Het gaat daarbij vooral om Minst Ontwikkelde Landen. En ondanks het feit dat bijna de helft van alle internetgebruikers jonger is dan 25 jaar, maken zeven op de tien jongeren in ontwikkelingslanden (1,9 miljard mensen) nog geen gebruik van het internet. Volgens de VN-commissie gaat het om een groot ongebruikt potentieel, dat kan aangeboord worden door scholen met het internet te verbinden en de inschrijvingsgraad in scholen te verhogen.

De rol van het internet in de menselijke ontwikkeling krijgt meer en meer internationale erkenning. In 2009 werd Finland het eerste land ter wereld waar een breedbandverbinding voor iedereen een wettelijk recht is, een voorbeeld dat Spanje in 2012 zal volgen. In juni 2011 noemde de Speciale VN-gezant voor de Vrijheid van Meningsuiting, Frank La Rue, het ontzeggen van een internetverbinding in strijd met de mensenrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.