Twijfel over monsterlening voor Roemenië

De Roemeense regering leent bijna 20 miljard euro om de gevolgen van de internationale crisis te temperen. Maar weinigen in Roemenië weten hoe dat geld precies gebruikt zal worden.
Na Hongarije, Wit-Rusland, Oekraïne, Letland en Servië is Roemenië het zesde Oost-Europese land dat bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geld leent om de crisis het hoofd te bieden. Het IMF leent 13 miljard euro aan Roemenië. Daarnaast schieten organisaties als de Europese Unie (EU), de Wereldbank en de Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling (EBRD) nog eens 7 miljard voor.
De banksector in Roemenië, die grotendeels uit West-Europese banken bestaat, is niet meer zo scheutig met leningen. Dankzij het IMF-geld kan de Nationale Bank zijn de reservenormen voor banken versoepelen, zegt de Roemeense overheid. De reserve die commerciële banken nu bij de Nationale Bank moeten deponeren bij leningen, bedraagt 40 procent bij een lening in buitenlandse munt en 18 procent bij een lening in nationale munt.
De IMF-miljarden moeten ook de Roemeense munt helpen stabiliseren. “Een devaluatie van munten die de euro nog niet hebben aangenomen, zou een kettingreactie veroorzaken en de handel tussen deze landen negatief beïnvloeden”, zegt econoom Constantin Colonescu van de American University in Bulgarije.

Geen transparantie


Maar is er twijfel over de transparantie van de hele operatie. “De Roemeense overheid zou elke detail over de voorwaarden die het land aanvaard heeft, moeten publiceren”, zegt Daniel Oanta, economieredacteur van de krant Cotidianul. “Als we de crisis met nationale solidariteit het hoofd willen bieden, dan is er transparantie nodig.”
De Sociaal-Democratische Partij, een van de coalitiepartners, had al tijdens de onderhandelingen geëist dat de IMF-lening geen onmiddellijke gevolgen zou hebben voor de bevolking. Andere landen die een IMF-lening kregen, voeren loonsverlagingen door en ontslaan mensen in de openbare sector.
Vakbonden, gepensioneerden en studenten zijn al onderhandelingen gestart met de overheid om besparingen te voorkomen. De regering beloofde enkel in bonussen te snijden en niet in de lonen. De studiebeurzen zouden zelfs met 15 procent stijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.