Twijfel over Obama’s strategie in Afghanistan (analyse)

Invloedrijke strategen plaatsen vraagtekens bij president Obama’s plan om de militaire inspanning in Afghanistan op te voeren. Het plan stelt het Al-Qaida-probleem verkeerd voor en negeert het ernstige risico voor Pakistan, zeggen ze.
Barack Obama kondigde vrijdag aan dat hij absoluut wil vermijden dat Afghanistan opnieuw een thuishaven voor terroristen wordt. Hij wil daarom Al-Qaida en de Taliban nog zwaarder aanpakken.
Een foute redenering, vindt kolonel T. X. Hammes. Hij plaatste in september al vraagtekens bij het argument dat eerst de situatie in Afghanistan gestabiliseerd moet worden om Al-Qaida aan te pakken. “Jammer genoeg heeft Al-Qaida zijn manschappen en bases naar Pakistan overgebracht”, schreef hij in een artikel voor Small Wars Journal. Met andere woorden: Obama concentreert zich het op het verkeerde land. Meer nog, de oorlog in Afghanistan kan de precaire stabiliteit van het Pakistaanse regime ondermijnen en daardoor de dreiging van Al-Qaida nog vergroten, waarschuwt Hammes.
Hammes was in 2006 een van de eerste officieren die het ontslag van minister van Defensie Donald Rumsfeld vroeg voor diens falen in Irak. In het boek The Sling and the Stone dat hij in 2004 publiceerde, pleitte hij voor een radicaal andere manier van denken bij het Amerikaanse leger, anders zou het verliezen blijven lijden.

Afghanistan is Irak niet


Kenneth Pollack, onderzoeksdirecteur van het Saban Centrum voor Midden-Oostenbeleid van het Brookings Instituut (Washington), is nog steeds een groot voorstander van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak - Pollacks boek The Threatening Storm (2002) hielp opiniemakers in Washington ervan te overtuigen Bush’ militaire plannen tegen Irak te steunen - maar vindt dat Afghanistan en Irak niet te vergelijken zijn. “Het is veel moeilijker het verband tussen Afghanistan en onze vitale belangen te zien”, zei Pollack in december.
Net zoals Hammes zegt Pollack dat de Amerikaanse belangen in Pakistan wel geschaad kunnen worden. Bijkomende troepen in Afghanistan “gaan de problemen van Pakistan niet oplossen.”
Pollack toont zich ook bezorgd over mogelijke Amerkaanse raids tegen Taliban-bolwerken in Pakistan. “Hoe meer troepen we naar Afghanistan sturen, hoe meer we in de verleiding komen om operaties in Pakistan op te zetten, net zoals we in Vietnam deden” – een allusie op de Amerikaanse aanvallen op communistische bolwerken in Cambodja tijdens de Vietnamoorlog. Bombardementen met onbemande vliegtuigen of commando-raids zijn ook niet efficiënt, zegt Pollack. “De enige manier om dit aan te pakken is een grootschalige anti-opstandcampagne, en in het geval van Pakistan lijkt zoiets onwaarschijnlijk.”

Heftige reactie van Pakistan


Ook de Amerikaanse inlichtingengemeenschap vreest dat de Afghaanse oorlog naar Pakistan overslaat. In augustus 2008 bezorgde de Nationale Inlichtingenraad een rapport aan het Witte Huis over de raids van Special Forces in Afghanistan op Pakistaans grondgebied. Aanhoudende raids konden de eenheid van het Pakistaanse leger in gevaar brengen, zei het rapport.
Ondanks die waarschuwing vond op 3 september 2008 een commandoraid plaats in Zuid-Waziristan. Daarbij vielen twintig doden, de meeste burgers. De raid had het begin van een langere campagne moeten worden maar die werd meteen stopgezet na de heftige reactie in Pakistan. Het Pakistaanse leger liet verstaan dat ze de Amerikaanse bevoorradingsroutes langs de Khyberpas, tussen Pakistan en Afghanistan, zouden sluiten en op VS-helikopters zouden schieten.
Het aantal bombardementen met onbemande vliegtuigen is de laatste maanden wel opgevoerd, vooral op doelwitten van etnische Pathanen (Pashtun) die sympathiseren met de Taliban. Vorige week meldde de New York Times dat Obama en zijn veiligheidsadviseurs overwegen om deze bombardementen uit te breiden naar Quetta in Baluchistan, waar Taliban-leiders gelokaliseerd werden.
Daniel Byman, voormalig CIA-analist en contraterrorisme-expert van de Georgetown Universiteit, zei aan de Times dat Al-Qaida en aanverwante organisaties dan “dieper en dieper in Pakistan, in de steden zouden trekken.” Dat zou de Pakistaanse regering nog verzwakken, aldus Byman. Het verhaal in de Times laat uitschijnen dat sommige leden van Obama’s ploeg het eens zijn Bymans analyse.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.