Twijfelende groeten uit Europa

Hoe kijken andere Europeanen tegen de Europese verkiezingen aan? We stelden de vraag aan commentatoren uit landen die –net als België– in de nabije toekomst het Europees voorzitterschap op zich zullen nemen: Zweden, Spanje en Hongarije.

Boedapest: afstandelijk


Hongarije gaat momenteel door een diepe economische crisis. De meeste mensen kijken met afkeer naar alles wat naar politiek ruikt, ook naar de EU. De Unie wordt gezien als een rijke oom die ons af en toe wat geld toestopt, maar waarvan veel aan de strijkstok van onze nationale politici blijft hangen. De verwachtingen bij de toetreding waren ook te hoog gespannen. We zouden in een mum van tijd een tweede Oostenrijk worden. Ondertussen lijken onze buurlanden ons ingehaald te hebben.
Peter Magyari schrijft onder andere voor Index, de grootste Hongaarse nieuwssite.
Europa zou zijn successen in de verf moeten zetten, en daartoe zou het moeten samenwerken met lokale journalisten. Nu wordt veel berichtgeving overgelaten aan journalisten die niets van de EU afweten. Ook onze nationale politici moeten hun rol spelen. Nog al te vaak schilderen ze Brussel af als een strijdperk waar zij de Hongaarse belangen gaan verdedigen.
Mensen vragen zich dan af waarom we eigenlijk lid zijn als we constant met de anderen in de clinch liggen. En dan is er het bureaucratische en ver-van-mijn-bedimago van de EU. Dat is een structureel probleem: er zijn geen verkiezingen voor de uitvoerende macht en geen belangrijke Europese politieke figuren. Zolang er geen gedeelde politieke ruimte is, blijft de EU buiten ons politiek bewustzijn.
Balint Szlanko is correspondent voor Origo.hu en columnist voor Transitions Online, een nieuwssite over de nieuwe EU-lidstaten.

Stockholm: steeds enthousiaster


De interesse in de Europese politiek groeit in Zweden. Dat heeft veel te maken met de publiciteit die de regering maakt rondom het voorzitterschap dat Zweden vanaf juli zal opnemen. We verwachten een opkomst van zo’n 38 procent op 7 juni, ongeveer hetzelfde als in 2004. Het Europees Parlement is nog een heel jonge instelling, maar zijn belang stijgt en de invloed ervan op ons leven neemt toe. In de volgende twintig jaar zie ik de opkomst dan ook groeien.
In Zweden is de houding tegenover de EU de voorbije twee jaar positief geëvolueerd. Velen waren sceptisch over de toetreding. De Europese thema’s waarin Zweden geïnteresseerd zijn, blijken vooral apolitiek: samenwerking op het gebied van klimaatverandering en criminaliteit. Verdragen en de Europese organisaties zeggen hen niets.
Het imagoprobleem van de Europese Unie begint bij de nationale beleidsmakers. Die wijzen op Brussel als er onpopulaire wetten worden goedgekeurd. Dan zeggen ze dat ze niet anders kunnen onder druk van de EU.
Barbro Hedvall is politiek commentator bij de Zweedse krant Dagens Nyheter.

Madrid: apathisch


Nationale partijen zijn enkel geïnteresseerd in hun eigen belang en gebruiken de Europese verkiezingen louter om zichzelf te testen in de aanloop naar de volgende nationale verkiezingen. Niemand spreekt over de verkiezingen, er gaat ook nauwelijks iemand stemmen. In Spanje weten de meeste mensen dat we goed gebruik hebben gemaakt van de Europese fondsen, maar ik denk dat de meesten niet weten waar Ljubljana ligt of hoeveel landen lid zijn van de Unie.’
De Europese Unie zou nieuwe manieren moeten zoeken om dichter bij de mensen te staan. Ze moet kennis van vreemde talen en mobiliteit promoten, en dan niet alleen op academisch niveau, maar bij alle lagen van de bevolking. Er zouden ook internationale partijen moeten komen die enkel op Europees niveau werken. Maar om dat te bereiken, zouden we allemaal minstens drie talen moeten spreken.
Daniel Pérez Torralbo heeft de voorbije tien jaar Europa op de voet gevolgd voor diverse media. Hij is daarmee gestopt omdat Spanje volgens hem totaal niet geïnteresseerd is in de EU.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.