Twijfels bij enorme waterkrachtcentrale Ecuador

Ecuador begint straks met de bouw van de waterkrachtcentrale Coca Codo Sinclair, het duurste infrastructuurwerk ooit in het Zuid-Amerikaanse land. Maar de twijfel bij experts en oppositie is groot.
Aan Coca Codo Sinclair hangt een prijskaartje van 2 miljard dollar. Het project op de Cocarivier in de Andes omvat, onder meer, de bouw van een dam en een tunnel en de aanleg van een meer.
De bouw wordt uitgevoerd door het Chinese staatsbedrijf Sinohydro, “het grootste bouwbedrijf ter wereld”. Volgens de Ecuadoraanse overheid beginnen de werken over drie weken. De bouw moet klaar zijn in 2016. Coca Codo Sinclair zal dan een derde van de elektriciteit van Ecuador leveren, zegt de linkse regering van Rafael Correa.

Lening


De Eximbank in China verstrekt een lening van 1,68 miljard dollar voor 15 jaar met een interest van 6,9 procent. De komende zes maanden zal Ecuador eerst zelf 300 miljoen dollar op tafel moeten leggen, 15 procent van de totale kostprijs.
De Ecuadoraanse en Chinese regering kondigden aan dat de Eximbank nog een ander waterkrachtproject in Ecuador wil financieren, met een krediet van 600 miljoen dollar. Ook dat project zou door een Chinees bedrijf worden gerealiseerd. Als het inderdaad zover komt, dan zal China bijna 60 procent van de openbare energiewerken in Ecuador financieren. Nooit eerder was de buitenlandse inbreng in de Ecuadoraanse economie zo groot.

Twijfels


De technische en financiële twijfels bij het project zijn groot. “De capaciteit die de regering voorziet, is overdreven en technisch niet onderbouwd”, zegt ingenieur Jesús Játiva, docent aan de Nationale Polytechnische School.
Ecuador heeft de laatste jaren met lange periodes van droogte te maken, ook in het deel van de Andes waar de nieuwe centrale moet komen. Door die droogtes werd het elektriciteitsverbruik tussen november en januari gerantsoeneerd.
Econoom María de la Paz Vela van het consultancybedrijf Multiplica plaatst vraagtekens bij het Chinese krediet. Ze zegt dat de multilaterale instellingen leningen van twintig jaar kunnen bieden met een interest tussen 4 en 5 procent.
Volgens voormalig vicepresident León Roldós (1981-1984) is de Chinese lening illegaal omdat het een project financiert zonder dat er definitieve studies of gedetailleerde plannen zijn. Bovendien voorziet het contract in een indexering van de prijzen voor materialen en werkuren volgens een formule die gunstiger is dan Ecuador normaal hanteert, zegt Roldós. De voormalige vicepresident noemt de kostprijs van het project ook veel te hoog, aangezien het nu 400 miljoen dollar meer bedraagt dan de kostprijs die men in 2008 heeft berekend.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.