Twijfels over standpunt Obama in Hondurese crisis

Een brief van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft twijfels doen rijzen over het standpunt van Obama’s regering in de Hondurese crisis.
De brief, die op 4 augustus naar Richard Lugar werd gestuurd, de belangrijkste Republikeinse vertegenwoordiger in de commissie Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat, veroordeelt de staatsgreep in Honduras maar legt een zekere verantwoordelijkheid bij de afgezette president Manuel Zelaya. Hij doet ook geen oproep om hem in zijn functie te herstellen.

De brief is ondertekend door Richard Verma, adjunct-secretaris voor Wetgevende Zaken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Onze strategie is niet gebaseerd op steun aan een bepaalde politicus of persoon”, schrijft hij. “We erkennen ook dat president Zelaya’s aanhoudende provocerende daden hebben bijgedragen tot de polarisering van de Hondurese samenleving en tot een confrontatie hebben geleid die aan de basis van zijn afzetting lag.”

Volgens Vicki Gass, Honduras-specialist bij het Washington Office on Latin America (WOLA), toont de brief dat de Verenigde Staten een democratische regering in Honduras steunen maar niet noodzakelijk Zelaya. “De Verenigde Staten hebben Zelaya niet gesteund. Ze steunen de democratische orde, en dat impliceert zijn terugkeer, maar dat betekent niet dat hen dit bevalt.” Volgens Gass is het goed mogelijk dat de brief de Republikeinen gunstig moest stemmen omdat die dwarslagen bij de benoeming van twee topfuncties bij Buitenlandse Zaken.

Congres is verdeeld



Het Amerikaanse Congres is verdeeld over Honduras. De Democraten pleiten voor een terugkeer van Zelaya, zij het met beperkte macht, de Republikeinen zijn tegen. Volgens de Republikeinen heeft de staatsgreep de democratie gered van een “populistische dictatuur” zoals die van de Venezolaanse president Hugo Chávez, een bondgenoot van Zelaya.

Washington heeft de diplomatieke visa van vijf leden van de Hondurese de facto-regering van Roberto Micheletti ingetrokken. Het schorste ook de militaire antidrugsoperaties in Honduras en blokkeerde 16 miljoen dollar hulp aan het land. De Verenigde Staten heeft ook de bemiddeling van de Costa Ricaanse president Óscar Arias sterk gesteund.

Zwak antwoord



Maar volgens Vicki Gass is het antwoord van de VS te zwak. Washington “moet een sterkere boodschap sturen aan de de facto-regering”, onder meer door ook de visa van de familieleden van Micheletti’s regering in te trekken en hun bankrekeningen te blokkeren.

President Barack Obama ontkent dat hij te weinig heeft gedaan in de Hondurese crisis. “De critici die zeggen dat de Verenigde Staten onvoldoende tussenbeide is gekomen in Honduras zijn dezelfde die zeggen dat we altijd tussenbeide komen en dat de yankees Latijns-Amerika moeten verlaten”, zei hij maandag.

Het Witte Huis heeft geen commentaar gegeven op de brief van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Robert Wood zei maandag alleen dat Washington Zelaya blijft steunen. “We willen dat hij terugkeert. We hebben dat duidelijk gesteld. Daarover kan geen twijfel bestaan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.