"Twintig doden om twee opstandelingen te pakken"

De Indiase regering wil maoïstische rebellen met militaire middelen aanpakken, maar er klinken waarschuwingen: een gewapend conflict kan de arme en inheemse bevolking in het midden en oosten van het land hard raken.
“De regering lijkt de Sri Lankaanse aanpak, een militaire oplossing, te prefereren boven het Britse model van onderhandeling, dat blijvende vrede heeft gebracht in Noord-Ierland”, zegt advocaat en mensenrechtenactivist Colin Gonsalves. “Het Sri Lankaanse model wil zeggen: je doodt twintig mensen om twee opstandelingen te pakken.”
 
Prominente intellectuelen uit India en het buitenland schreven op 12 oktober een brief aan de Indiase premier Manmohan Singh, met het verzoek Operation Green Hunt (Operatie Groene Jacht) af te blazen. Green Hunt is de codenaam voor de stationering van 70.000 paramilitaire troepen in de zogenoemde Rode Corridor, die door delen van de staten Andhra Pradesh, Bihar, Chattisgarh, Jharkhand, Maharashtra, Madhya Pradesh, Orissa en West-Bengalen loopt.
De brief werd onder anderen ondertekend door auteur Arundhati Roy en Noam Chomsky. De briefschrijvers noemden het offensief van de overheid een poging om “democratisch en volksverzet tegen beroving en verarming” te smoren. Een stap die volgens hen bedoeld is om de weg vrij te maken “voor grote bedrijven en ongebreidelde exploitatie van de natuurlijke rijkdommen en de mensen” in de betreffende regio’s.
De maoïsten, die de eerste boerenopstand tegen landheren leidden in 1967, danken hun aanhang aan de armoede op het platteland en de nood van de inheemse bevolking. De kaders van de Communistische Partij van India (Maoïstisch) (CPM), de politieke tak van de maoïsten, zou momenteel 20.000 mensen tellen. 

Terroristisch


De maoïsten vermoordden ongeveer 1200 politieagenten, politici en overheidsfunctionarissen sinds 2008. Moorden, ontvoeringen en bestormingen van politiebureaus zijn onderdeel van de maoïstische strategie om een ‘volksoorlog’ te voeren en een ‘volksregering’ te installeren, volgens de revolutionaire principes van de voormalige Chinese leider Mao Zedong.
Op 22 juni verbood de centrale regering de CPM omdat het een terroristische organisatie zou zijn. Dat weerhield de maoïsten er niet van om het geweld en de guerrilla-achtige aanvallen op het establishment te stoppen.
Op 17 oktober vermoordden rebellen zeventien politiemensen in de staat Maharashtra, ze onthoofdden een politieagent in Jharkhand en vielen politiebureaus aan in West-Bengalen. Ook werd een passagierstrein gekaapt, waarbij de passagiers enkele uren werden gegijzeld.
 
De rebellen opereren vooral in mineraalrijke tribale gebieden die de belangstelling hebben van mijnbouwbedrijven. Ze stellen dat ze de bevolking beschermen tegen exploitatie door buitenstaanders. 

Gesprekken


Op 30 oktober riep de Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Palaniappan Chidambaram, de maoïsten op om - bij wijze van laatste kans - om de tafel te gaan zitten voor gesprekken. “Als de jullie echt begaan zijn met de armen, hun rechten en ontwikkeling, als jullie het lot van de armen serieus nemen, kom dan praten.”
Chidambaram stelde vreemd genoeg echter niet de eis tot het neerleggen van de wapens als voorwaarde voor onderhandelingen. “Ik ben realistisch genoeg om te weten dat ze dat niet doen”, zei hij.
 
Los van de druk die op de regering wordt uitgeoefend om af te zien van militaire actie, bestaan er twijfels over de mogelijkheid om precisie-aanvallen uit te kunnen voeren, zonder de al arme bevolking te treffen. 
Ajay Sahni, directeur van het onafhankelijke Instituut voor Conflictmanagement in New Delhi, vindt dat de overheid eerst voldoende capaciteit had moeten opbouwen, alvorens aan te kondigen dat ze de maoïsten militair wil aanpakken. “Dit doe je niet zomaar even”, zegt Sahni. Hij pleit voor “een strategische planning en voorbereiding van minstens vijf jaar.”
Sahni, die gezien wordt als een expert op het gebied van de maoïstische opstand, noemt het hele concept van Operatie Groene Jacht onjuist is en hij noemt de codenaam ongelukkig gekozen. “Het idee van het ‘jagen op mensen’ vind ik verwerpelijk”, zegt hij.
 
Volgens Sahni worden de beschikbare politiemensen in het huidige plan over een veel te grote oppervlakte verspreid. Ook hebben ze weinig informatie vergeleken met de maoïsten. “Er bestaat een groot gevaar dat de verkeerde mensen vermoord worden, als gevolg van gebrekkige informatie van inlichtingendiensten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.