Uganda geeft goede voorbeeld voor internet in Afrika

Uganda heeft het goede voorbeeld gegeven en bij de verspreiding van de internettoegang voorrang gegeven aan het platteland en kwetsbare groepen als vrouwen en jongeren, zo stelden de deelnemers aan een ICT-forum in de Keniase hoofdstad Nairobi. In het algemeen is de communicatietechnologie in Afrika nog steeds geconcentreerd in de grote steden, terwijl de meeste Afrikanen op het platteland wonen, maar daar zou binnen een paar jaar verandering in komen.

In 15 Afrikaanse landen bevinden zich 70 procent van de telefoonlijnen in de steden, zo meldt het rapport Completing the Revolution: The Challenge of Rural Telephony in Africa. De kloof tussen de steden en het platteland in zwart Afrika heeft gezorgd voor een ongelijke verdeling van de telecom-infrastructuur. Van de 350.000 publieke telefoons op het continent bevinden er zich slechts 75.000 ten zuiden van de Sahara.

Maar over een paar jaar informeert een Afrikaanse grootmoeder vanuit haar dorp op het platteland via internet naar welzijn van haar kinderen en kleinkinderen in de stad, zo voorspellen de deelnemers aan de vijfdaagse workshop zich het Afrikaanse internetgebruik binnen een paar jaren voor. Het evenement werd georganiseerd door de Association for Progressive Communication, een netwerk van ngo’s die zoveel mogelijk sociale groepen toegang wil geven tot internet. Er waren een dertigtal experts uit de informatie- en communicatietechnologie uit het hele continent aanwezig.

De ICT-infrastructuur is absoluut noodzakelijk om buitenlandse investeerders aan te trekken. Zonder aansluitingen dreigen de mensen op het platteland de boot van de economische globalisering te missen, wat de druk op de steden nog verhoogd. De deelnemers aan het forum in Nairobi gingen dan ook naarstig op zoek naar strategieën om internet tot in de dorpen te brengen.

Een nationaal plan is een belangrijke succesfactor, zegt David Barnard van het Zuid-Afrikaanse SangoNet. Landen met een goed plan zijn uitgegroeid tot regionale en zelfs internationale voortrekkers. Dezelfde visie is terug te vinden in het uit 1996 daterende African Information Society Initiative (AISI).

Uganda heeft terzake het goede voorbeeld gegeven. Het volstaat immers niet overal computers neer te poten en kabels te leggen, de mensen moeten ook leren hoe ze internet kunnen gebruiken. In Uganda zijn heel wat handleidingen en computerprogramma’s vertaald in de eerste landstaal, het Luganda. Wie niet kan lezen kan een beroep doen op pictogrammen en gesproken handleidingen. Op die manier krijgen vrouwen, die doorgaans minder geletterd zijn, ook toegang internet.

Kenia hinkt in vergelijking tot het buurland achterop. Nog geen half miljoen van de 30 miljoen Kenianen heeft toegang tot internet. Het probleem met het beleidsplan is dat het geen beroep doet op private acteurs, zo stelt Sammy Baruchara, voorzitter van de vereniging van Keniase telecomaanbieders. Pas wanneer de overheid de communicatiesector liberaliseert ziet Baruchara het internet een hoge vlucht nemen. (MC/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.