Uitstoot Europees vee kan met een vijfde naar omlaag

Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen door vee op korte termijn met 15 tot 19 procent verminderd kan worden.

De Commissie bestelde het rapport bij het Joint Research Centre om de uitstoot van de Europese veestapel in kaart te brengen. Daarvoor werd gekeken naar de productie van verschillende gassen waaronder CO2, methaan en stikstofoxide. De uitstoot van verschillende gassen wordt omgerekend naar CO2-equivalent, de hoeveelheid CO2 die nodig zou zijn om een gelijkaardige invloed op het klimaat te hebben.

Het JRC schat het totale broeikaseffect op het equivalent van 661 miljoen ton CO2, goed voor 9,1 tot 12,8 procent van de totale Europese uitstoot van broeikasgassen. Dat is een pak minder dan de 18 procent die in 2006 door de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) aangenomen werd.

Runderen hoogste uitstoot

Uit het onderzoek blijkt dat herkauwers, zoals runderen, de hoogste uitstoot hebben per geproduceerde kilogram vlees. Runderen hebben bijvoorbeeld een uitstoot van 22,2 kilogram. De rundvlees- en melkproductie zijn elk goed voor 29 procent van de totale uitstoot van de veestapel, varkens volgen met 25 procent.

Per geproduceerde kilogram blijkt gevogelte het een pak klimaatvriendelijker te doen dan rundvlees, met 4,9 kilogram uitstoot per kilogram vlees. Andere dierlijke producten dan vlees doen het nog beter: melk haalt een score van 1,4 kilogram CO2-equivalent.

Opvallend is dat er grote schommelingen gemeten worden tussen Europese landen. Op het vlak van rundproductie scoren Oostenrijk (14,2 kilogram CO2) en Nederland (17,4 kilogram) het beste per geproduceerde kilogram. Als alle Europese landen een aantal maatregelen zouden nemen, kan het gemiddelde volgens het JRC op korte termijn met 15 tot 19 procent omlaag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.