Uitwerpselen veranderen het gezicht van Gaza

Gaza is een open riool geworden door de Israëlische belegering. De straten liggen vol menselijke en dierlijke uitwerpselen. De stank is niet te harden. Een medische ramp dreigt.
Een donkere, rottende smurrie baant zich een weg door de straten. Het is een mengsel van menselijke en dierlijke uitwerpselen. De stank is niet te harden. Een toevallige voorbijganger braakt.
Het is de laatste dagen een vertrouwd gezicht in de Gaza. De 1,5 miljoen mensen op deze smalle strook tussen Israël en de Middellandse Zee worden verstikt door het Israëlische beleg. Honderdduizenden inwoners van de Gaza trokken vorige week de Egyptische grens over om er de noodzakelijkste levensmiddelen te kopen en even aan de Israëlische wurggreep te ontsnappen.

Geen soelaas


Maar de straten blijven open riolen. De regen heeft geen soelaas gebracht. De smurrie heeft zich alleen maar verder verspreid, en dus ook de stank.  Door een gebrek aan bevoorrading zijn de gemeentelijke diensten zo goed als stilgevallen.
“De stank”, zegt de 56-jarige Ayoub al-Saifi, met zijn zakdoek voor zijn mond – “de stank van de riool … mijn vrouw heeft astma en ze krijgt geen lucht.” Saifi woont net naast een nieuwe plas uitwerpselen. “Het wordt elke dag erger”, zegt zijn buurman Said Ammar, ingenieur en vader van vier kinderen.
De waterzuiveringsinstallatie in de wijk al-Zaytoun heeft elke dag 20.000 liter brandstof nodig. Vorige week stopte Israël alle brandstofleveringen aan de Gaza. De gevolgen zijn catastrofaal. De pompen werken niet, het afvalwater hoopt zich op, de leidingen raken verstopt en alles loopt de straat op.

Medische ramp


Een milieuramp, zegt het plaatselijke ministerie van Gezondheid. Artsen waarschuwen voor een medische ramp, met de verspreiding van cholera en andere ziektes, net op een moment dat zelfs essentiële levensreddende medische voorzieningen ontbreken. “We moeten ofwel de baby’s op de kraamafdeling zonder stroom zetten, ofwel de hartpatiënten, ofwel onze operatiezalen sluiten”, zegt dr. Mawia Hasaneen, directeur spoedgevallen in al-Shifa, het grootste ziekenhuis in de Gaza.
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm. “De herhaalde stroomonderbrekingen en de schaarse brandstof om ziekenhuisgeneratoren aan de gang te houden, zijn bijzonder zorgwekkend. Het verstoort de werking van de intensive care-afdelingen, operatiekwartieren en spoedgevallen”, zegt de WHO. “In de centrale apotheek hebben stroomonderbrekingen de koeling van bederfbare medische voorraden zoals vaccins onderbroken.”
Israël heeft de levering van brandstof en levensmiddelen aan de Gaza geblokkeerd als antwoord op raketaanvallen vanuit dit Palestijnse gebied. De zone staat onder controle van de Hamas, een partij die Israël niet erkent.
Volgens de Israëlische regering zijn er vanuit de Gaza 150 zelfgemaakte raketten afgevuurd sinds Israël zijn laatste aanval begon. Twee Israeli’s raakten lichtgewond. Israël vuurde daarop Hellfire-raketten af. Sinds begin dit jaar werden minstens 76 Palestijnen gedood en raakten er 293 gewond, volgens officiële bronnen.
“Niet Hamas is het probleem”, zegt Said Ammar. Hij geeft de schuld aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die nu met Israël gesprekken voert. “Mijn respect voor de Hamas is groter dan ooit”, zegt Rajaa Shalil, een 38-jarige moeder die met haar vier kinderen in Rafah, aan de Egyptische grens, woont. “Ze tonen veel begrip voor de zwaksten.” Maar niet alle inwoners van de Gaza denken er zo over. “Zowel Israël als Hamas zijn de oorzaak van dit alles”, zegt Abu Mohammed. “Vroeger was het hier beter, maar sinds de Hamas Gaza heeft overgenomen, heeft ze de situatie nooit onder controle gekregen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.