Uitzetting Roma verhit gemoederen in Slovenië

De uitzetting van 35 Sloveense Roma-zigeuners uit een dorp waar ze al decennialang woonden, verhit de gemoederen in het land. Slovenie is sinds kort volwaardig lid van de Europese Unie, maar voor de mensenrechtensituatie betekende dat geen verbetering, zeggen critici.
“Wat in het dorp Ambrus gebeurd is, is een catastrofe die bovendien laat zien dat we toegeven aan de druk van de massa”, verklaarde Matjaz Havzek, de Sloveense EU-Ombudsman tegenover plaatselijke media.

Bewoners van het dorp, dichtbij de hoofdstad Ljubljana, dreigden eerder deze maand een groep Roma te vermoorden. Na ruzies met Roma eisten ze het vertrek van de zigeuners. De plaatselijke politie besloot daarop 35 Roma het dorp uit te zetten. Ze werden vijftig kilometer verderop ondergebracht in militaire barakken, zonder verwarming en stromend water.

De meeste Roma waren ouderen, maar onder de groepsleden bevonden zich ook een zwangere vrouw en twintig kinderen, allemaal van dezelfde familie. Ze huisden in eenvoudige woningen die twintig jaar geleden gebouwd werden, op eigen grond.

Onder applaus van andere dorpsbewoners en buren die de uitzetting kwamen bekijken, werden de Roma afgevoerd door speciale politie-eenheden. Dorspbewoner Milan Muhic deed in de periode voorafgaand aan de uitzetting meermalen zijn beklag over de Roma op de plaatselijke televisie. Volgens hem zou “een normaal leven niet mogelijk zijn met onbeschaafde mensen die tien kinderen hebben.”

“Er is hier sprake van en botsing van twee culturen”, constateerde de regeringsgezinde krant Delo. “Dit had niet mogen gebeuren, maar aan de andere kant, Roma zijn mensen die in een eigen wereld leven en die is volledig anders dan de onze.”

Premier Janez Jansa eiste van Havzek excuses aan het Sloveense volk, omdat de ombudsman het land schade berokkend zou hebben door misstanden uit de doeken te doen bij Europese instellingen. President Janez Drnovsek zei in een verklaring dat de Roma op een fatsoenlijke manier “gesocialiseerd zullen worden.”

“Deze affaire schept een precedent dat anderen kan inspireren”, constateert het Sloveense parlementslid Zoran Grm. “De boodschap is dat mensen hun zin krijgen, als ze maar een grote mond hebben.” Plaatselijke media melden dat nu ook uit andere dorpen berichten komen over mensen die willen dat de Roma uit hun buurt vertrekken.

Onder de twee miljoen inwoners van Slovenië bevinden zich ongeveer 10.000 Roma, die op negentig verschillende plaatsen wonen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift