Uitzonderlijke droogte in VS weet van geen ophouden

De uitzonderlijke droogte die de VS nu al maanden in haar greep houdt, wijkt nog niet. Experts vrezen dat het nog erger wordt.

Het Amerikaanse klimaat kende een uitzonderlijk jaar. Nooit eerder sinds het begin van de metingen in 1895 was het zo warm.

Dat ging gepaard met uitzonderlijke droogte, de zwaarste droogte sinds de jaren 1930 en 1950.

In september, toen in bijna twee derde van het land droogte heerste, voorspelde het nationale klimaatagentschap NOAA al dat de droogte nog minstens tot het begin van de winter zou duren.

Niet verkleind

Volgens de laatste Droogtemonitor is het getroffen gebied iets kleiner geworden. Nu kampt 61 procent van de VS met matige tot ernstige droogte. Maar het gebied waar extreme tot uitzonderlijke droogte heerst, is niet verkleind.

Vooral tussen de Rocky Mountains en de Mississippi is de impact enorm. In de volledige staten Nebraska en Kansas heeft de droogte de status van “ernstig”, of erger.

Klimatologen verwachten dat de impact van de droogte in die centrale vlaktes de komende maanden nog groter wordt. In de winter valt hoe dan ook minder neerslag. En de droogte duurt ondertussen zolang dat de waterhuishouding in de regio’s daar flink begint onder te lijden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3078   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift