Unctad wil één internationale uitstootnorm voor bedrijven

Met hun technologische kennis en uitgebreide budgetten kunnen multinationals ontwikkelingslanden op pad zetten naar een economie die minder broeikasgassen uitstoot.
Dat stelt de VN-Conferentie over Handel en Ontwikkeling (Unctad) in haar nieuwste wereldinvesteringsrapport. Met investeringen in hernieuwbare energie, recyclage en de vervaardiging van milieuvriendelijke technologische producten zoals windturbines en zonnepanelen zouden de ontwikkelingslanden kansen krijgen in sectoren die door de klimaatverandering opgang maken.
Ontwikkelingslanden zijn onder het Kyoto-protocol niet gebonden aan uitstootlimieten omdat dat hun economische groei zou afremmen. Maar multinationals zijn volgens Unctad ideaal geplaatst om ontwikkelingslanden toch te betrekken in de strijd tegen klimaatverandering. Om die multinationals aan te trekken, moeten de ontwikkelingslanden zorgen voor een investeringsvriendelijk klimaat waarin ecologische ontwikkelingen een belangrijke plaats hebben, aldus het nieuwe rapport.
De andere kant van de medaille is dat multinationals binnenlandse bedrijven uit de markt weren en zo te veel macht kunnen verwerven in de economie van een land. Een strikt competitiebeleid zou volgens Unctad monopolies kunnen vermijden, maar niet alle ontwikkelingslanden hebben daar het budget voor. Een omscholingsprogramma gericht op de koolstofarme economie is een alternatief om lokale initiatieven te stimuleren.
Unctad ziet multinationals als deel van het probleem van “koolstoflekkage” – bedrijven die vestigingen verplaatsen naar landen met minder strenge klimaatwetgeving– maar ook als deel van de oplossing. In plaats van met grensmaatregelen zoals koolstofbelastingen wil Unctad het probleem aan de bron aanpakken met één internationale emissienorm voor bedrijven.
Unctad pleit voorts voor de oprichting van een internationaal technisch bijstandscentrum dat ontwikkelingslanden begeleidt in hun overgang naar een koolstofarm beleid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.