Unesco onder vuur door controversiële prijs

Mensenrechtenorganisaties willen dat Unesco een controversiële prijs voor Life Sciences niet meer uitreikt. De prijs van 300.000 dollar wordt gesponsord vanuit Equatoriaal Guinea, door een stichting die de naam draagt van president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, een autoritaire heerser die al sinds 1979 aan de macht is.
“Mensenrechten en andere belangrijke Unesco-principes worden serieus ondermijnd als deze prijs blijft bestaan”, zegt Human Rights Watch (HRW) in een recente brief aan Unesco-directeur Irina Bokova. HRW dringt er bij Bokova op aan om de prijs “per direct te schrappen”. Met het uitreiken van de prijs zou een regime gerechtvaardigd worden dat een slechte mensenrechtenreputatie heeft.

Het geld dat president Obiang beschikbaar stelt voor de prijs, moet geïnvesteerd worden in het onderwijssysteem in Equatoriaal Guinea dat lijdt onder gebrek aan onderwijsmaterialen en infrastructuur, schrijft HRW.

DoorlichtenHet bestuur van Unesco, de culturele organisatie van de Verenigde Naties, is momenteel in Parijs bijeen voor de eerste van twee jaarlijkse vergadersessies. De vergadering duurt tot 15 april. Tijdens de plenaire sessie dinsdag, zei Bokova dat ze naar aanleiding van de brief een ‘taskforce’ heeft opgezet die alle Unesco-prijzen moet doorlichten. Aanbevelingen van de groep zullen tijdens de volgende bestuursvergadering besproken worden.

Critici vinden dat Unesco te traag reageert. De Obiang Nguema Mbasogo Stichting heeft in totaal in vijf jaar tijd al drie miljoen dollar (2,3 miljoen euro) besteed aan prijsuitreikingen en administratiekosten. “Dat geld had Unesco nooit moeten accepteren”, zegt Lisa Misol, onderzoeker bij Human Rights Watch.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift