Uruguay lost koppeling met dollar

Gisteren (donderdag) kondigde de Uruguayaanse minister van Economie Alberto Bensión aan dat de peso niet langer gekoppeld is aan de dollar. Na een tien jaar lang aangehouden muntcontrole door de Nationale Bank wordt het kleine land te zeer meegezogen in de draaikolk die grote buur Argentinië met zijn schipbreuk veroorzaakt. Terwijl het Internationaal Muntfonds (IMF) aan de zijlijn applaudisseert, kiezen de Uruguayanen eieren voor hun geld en kopen ze massaal dollars.



Een uur na de aankondiging verloor de peso bijna 40 procent terrein. De minister verwachtte naar eigen zeggen niets anders en verdedigt de historische beslissing van president Jorge Batlle fel. De loskoppeling is bedoeld om het systeem van de wisslekoerse te perfectioneren, consolideren en aan te passen aan de omstandigheden in de regio.

De regio - met vooral Argentinië in de rol van Titanic - maakt volgens het IMF een crisis door die veel zwaarder weegt dan de Mexicaanse crisis van 1994-1995. In Uruguay slonk de economie tussen januari en maart slonk met 10,1 procent. De drommen Argentijnse toeristen blijven weg en in het eerste kwartaal daalde de export met bijna een kwart tegenover vorig jaar.

Als antwoord op de devaluatie van de Argentijnse peso maakte Bensión in januari van dit jaar de muntkoppeling wat losser, maar beloofde tegelijkertijd continuïteit tot december. Die belofte is nu dus verbroken, maar de minister zweert dat de munt zich zal gaan stabiliseren en dat de doelen die de overheid voor dit jaar stelde, zullen worden gehaald.

Deze beslissing zet de poort open voor onzekerheid, zegt Walter Cancela, professor munteconomie aan de openbare Uruguayaanse universiteit en adviseur van de linkse Encuentro Progresista alliantie. “Er wordt een referentiepunt voor de wisselkoers geschrapt en niet vervangen door een ander. Net zoals Brazilië deed in 1999, toen het de inflatiedoelstellingen liet vallen.” Volgens Cancela zag de regering zich genoodzaakt iets te ondernemen omdat de reserves van buitenlandse valuta sinds januari wegsmelten.

Cancela sluit niet uit dat de beslissing van gisteren ingegeven is door Internationaal Muntfonds (IMF). Het Fonds accepteerde deze week een Uruguayaanse aanvraag voor een extra lening van 1,7 miljoen euro. Het is best mogelijk dat het IMF als voorwaarde stelde dat het geld niet mag worden gebruikt om de wisselkoers te ondersteunen, maar alleen om het financiële systeem te versterken. Want de wisselkoers versterken is op dit ogenblik geld in een bodemloze put gooien, aldus Cancela.

IMF vice-directeur Eduardo Aninat looft de Uruguayaanse beslissing en noemt de loskoppeling een bevredigend, noodzakelijk besluit in de strijd tegen de dreigende crisis. Hij roept Montevideo op de inflatie nu onder controle te houden. Die tikt voorlopig af op 5,33 procent. Ook John Taylor, ondersecretaris voor Internationale Zaken van het Amerikaanse ministerie van Financiën, prijst de Uruguayaanse overheid voor haar geestdrift bij het revitaliseren van de economie en de belastinghervormingen.

Maar Juan José Ramos, hoofd van de vakvereniging voor bankbediende, vindt dat het al vijf over twaalf is. Ramos is van oordeel dat de ontkoppeling al in 1999 moest gebeuren, toen Brazilië - Uruguays grootste handelspartner - zijn eigen munt liet vlotten. Nu wordt de recessie alleen maar geaccentueerd, vreest Ramos. Collega Daniel Olesker, adviseur van de PIT-CNT-vakbond, waarschuwt voor een torenhoge inflatie.

Inmiddels horen ook de twee andere partners van het handelsblok Mercosur, Paraguay en Brazilië, het in Keulen donderen. Vooral Brazilië lijdt mee onder de Argentijnse crisis. De gemoederen raken er steeds meer verhit naarmate de aanwijzigen dat een linkse kandidaat, Luiz Inacio Lula da Silvaene, de presidentsverkiezingen van oktober gaat winnen, talrijker worden.



Ref: la if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.