UZ Leuven stelt zelf hoofddoeken ter beschikking

Omwille van het proces rond Hema, staat de hoofddoek weer volop in de belangstelling. Toch zorgt die niet overal voor problemen. Zo stelt het UZ Leuven zelf hoofddoeken ter beschikking van het personeel. Ook H&M en IKEA zijn hoofddoekvriendelijk.
  • Stampmedia Joyce werd vorig jaar ontslagen bij Hema omdat ze een hoofddoek droeg. Stampmedia

De facilitaire dienst van het universitaire ziekenhuis biedt sinds enige tijd hoofddoeken aan. “Onze hoofdbekommernis is dat de patiëntveiligheid niet in het gedrang komt”, zegt hoofdarts Frank Rademakers. “Hygiëne is zeer belangrijk voor onze patiënten.”
“Het ziekenhuis staat er wel op dat personeelsleden geen religieuze boodschap opdringen aan anderen. Maar een gewone hoofddoek kan voor ons wel. Wij hebben hier ook nog nooit klachten over gehad. We proberen de mensen uit te leggen waarom wij het zo doen. En dat heeft niets met levensbeschouwelijke redenen te maken.”

Weinig vraag

“Ook herkenbaarheid is belangrijk in het ziekenhuis. Ieder personeelslid moet bijvoorbeeld een badge dragen. Ook daarom voorzien we zelf hoofddoeken. Zo ontstaat er geen verwarring. Gezichtsbedekkende sjaals daarentegen zijn wel verboden.”
Slechts enkele personeelsleden maken gebruik van de hoofddoeken die het ziekenhuis aanbiedt. “Het initiatief kwam er ook niet omwille van een probleem op de werkvloer. Ook merken we niet speciaal meer sollicitaties op van moslima’s. Wij voeren een actief rekruteringsbeleid, omwille van het tekort aan verplegers. Maar zo’n trend hebben we niet opgemerkt”, besluit Rademakers.

Individualiteit en waarden

Bij kledingketen H&M mag het personeel ook een hoofddoek dragen. “Wij leggen geen kledingvoorschriften op aan ons personeel”, zegt woordvoerster Marianne Nerinckx van H&M België. “Wij benadrukken het individu en verplichten ons personeel bijvoorbeeld niet om kleren uit onze winkel te dragen. Hoofddoeken zijn dus toegestaan, maar hetzelfde geldt voor petjes. H&M vindt het belangrijk dat het personeel zichzelf kan zijn. Dat beleid passen we wereldwijd in al onze winkels toe.”


Ook bij meubelgigant IKEA zie je personeel met een hoofddoek. Toch hebben zij hier een andere motivatie voor dan H&M. “Deze beleidskeuze is gebaseerd op onze humanresourceswaarden. Openheid, diversiteit en respect zijn zeer belangrijk voor ons bedrijf”, zegt woordvoerster Nele Bouchier. “Bovendien moeten we rekening houden met de maatschappij rondom ons. Het toelaten van hoofddoeken hoort daar zeker bij. Iedereen in ons bedrijf wordt gelijk behandeld.” Het personeel van de Zweedse keten draagt een blauw-geel uniform. “Wij vragen dat de hoofddoek uit dezelfde kleuren bestaat. Daar moet het personeel wel zelf voor zorgen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.