Vakbeweging lanceert hulpprogramma voor Iraakse collega's

Twee internationale vakbewegingen lanceren een hulpprogramma om in Irak vakbonden van de grond te krijgen. De Internationale Federatie van Vrije Vakbonden (ICFTU) en de Global Union Federations (GUF) hopen dat het initiatief de oprichting bevordert van sterke, onafhankelijke vakbonden.








In een gezamenlijke verklaring zeggen de vakbonden dat de Irakezen volledige controle moeten krijgen over hun economische toekomst. De ontwikkeling van een sterke, democratische vakbeweging is daarvoor van essentieel belang, aldus de verklaring. Tijdens het bewind van Saddam Hoessein waren vakbonden verboden in Irak.

De economie in Irak is verwoest door de oorlog en tien jaar van sancties. Gebrek aan infrastructuur en grondstoffen heeft geresulteerd in een hoge werkloosheid. Na een verbod van tientallen jaren op vakbonden, zijn werknemers in Irak nu bezig zich te organiseren. Ons programma biedt praktische hulp als het gaat om sociale, economische, juridische en institutionele kwesties, zegt algemeen secretaris Guy Ryder van de ICFTU. Volgens de GUF maken onderhandelingstrainingen deel uit van het programma en zijn collectieve arbeidsovereenkomsten een belangrijk onderwerp voor de bonden.

Met de opbouw van de Iraakse economie zal ook de belangstelling van buitenlandse investeerders toenemen, verwacht de ICFTU. Die ontwikkeling en de verwachte privatisering van overheidsbedrijven maken de aanwezigheid van vakbonden nog belangrijker, stelt de vakbeweging, wiens leden 158 miljoen werknemers in 150 landen vertegenwoordigen.

De ICFTU wil ervoor zorgen dat de bevolking van Irak mee profiteert van de verwachte privatisering. De vakbeweging vindt echter dat algemene voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs in handen van de overheid moeten blijven. Ook pleit ze voor de toepassing van het arbeidsreglement van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dit reglement bevat richtlijnen over gedwongen arbeid, organisatievrijheid, discriminatie en kinderarbeid. De IAO-richtlijnen zouden de bestaande wetten van de Baath-partij, die de werknemersrechten niet respecteerden, moeten vervangen.

De ICFTU zegt de ontwikkelingen in Irak nauw te zullen volgen en erop toe te zullen zien dat internationale richtlijnen worden gehanteerd.

Vertegenwoordigers van beide vakbewegingen bezochten Irak in februari en constateerden toen dat er in het land grote behoefte bestond aan werknemersorganisaties. De initiatieven die na de oorlog werden ontplooid, hebben in sommige sectoren al geleid tot hogere salarissen. Het overgrote deel van de Irakezen kampt volgens ICFTU echter nog steeds met slechte arbeidsomstandigheden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.