Vakbonden: ‘G8 moet beloften nakomen’

Naar aanleiding van de G8-top volgende week in Hokkaido, Japan springt de internationale vakbondsfederatie op de kar voor AIDS-medicijnen, de economische crisis en groene jobs. Als de G8 zijn beloften wil nakomen, zal die nog een tandje moeten bijsteken.
Met de G8-top in het vooruitzicht trekt de International Trade Union Confederation (ITUC) aan de alarmbel. De vakbonden roepen de G8-leiders op de beloften die ze deden na te komen. Afrika, ontwikkeling en de klimaatverandering vormen de cruciale agendapunten in Hokkaido volgende week.

All by 2010


Iemand die besmet raakt met HIV wordt ziek na een paar jaar. Bij behandeling met antiretrovirale medicatie (ARV) kan een leven echter met aanzienlijke tijd verlengd worden. In 2005 beloofden de G8-leiders dan ook universele toegang tot ARV voor AIDS-lijders wereldwijd tegen 2010. ‘HIV/AIDS kan een hogere tol eisen dan de pest in de Middeleeuwen en zo de meest vernietigende besmettelijke ziekte in de menselijke geschiedenis worden,’ aldus de Japanse Eerste Minister Yasuo Fukuda, de gastheer van de top in Hokkaido.

AVERT, een liefdadigheidsorganisatie met basis in het Verenigd Koninkrijk, schat het aantal mensen met AIDS op 33,2 miljoen. Vooral het Afrikaanse continent is zwaar getroffen, met 24,5 miljoen AIDS-patiënten in Sub-Sahara Afrika alleen al. In ontwikkelingslanden hebben 9,7 miljoen mensen nood aan ARV, hoewel slechts 31 procent onder hen die ontvangt.
‘Zolang universele toegang tot behandeling voor AIDS-patiënten en de zesde Millenniumdoelstelling  – het bestrijden van HIV/AIDS, malaria en andere ziektes - niet bereikt is, moet AIDS op de G8-agenda blijven staan,’ luidt het statement van de vakbondsorganisaties en World AIDS Campaign.

Waardig werk en groene jobs


De beloften van de G8-overheden over waardig werk, naar het voorbeeld van de International Labour Organisation (ILO), vormen een tweede actiepunt voor de ITUC samen met de Trade Union Advisory Committee to the OECD (TUAC). Het huidige economische klimaat, met een explosie van de voedsel- en brandstofprijzen, drijft miljoenen mensen in de armoede en bedreigt de globale economie. Honger leidde in de Carraïben en Afrika al tot opstanden. Daarnaast is er dringend nood aan regulatie van de globale financiële markt, omdat de financiële crisis steeds meer banen op de tocht zet.
In het kader van de strijd tegen de klimaatverandering zullen de vakbonden ook toezien op de beloften van de G8 om de werkvloer “groener” te maken, “groene” jobs te promoten en rechtvaardige transitiemaatregelen uit te werken voor mensen die van job veranderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.