Van doodskist tot braadpan

Het zou zo maar kunnen dat de apparaten in onze keuken gemaakt zijn van metaal dat door een Zimbabwaanse vrouw van een doodskist is geschroefd en via een Chinese smelterij in de braadpanfabriek terechtgekomen is.
Gugulethu Mkhwananzi is 45 jaar, maar ziet er door het vele harde werken een stuk ouder uit. Ze trekt de stad rond op zoek naar metaalschroot, “verroest goud”, dat ze aan Chinese handelaren verkoopt voor nog geen halve euro per kilo. “Wat kan ik anders?”, vraagt ze. “Ik heb geen onderwijs gehad en dit is het enige wat ik voor mijn kinderen kan doen.”
Volgens Mkhwananzi is het steeds moeilijker om nog aan schroot te komen en daarom is ze veel assertiever geworden. “Ik heb geleerd om vrienden te worden met vreemdelingen, zodat ik het oude metaal in hun huis mag meenemen.”
De vraag naar schroot zorgt ook voor een toename in vandalisme. Kranen, spoorrails en zelfs handvatten van doodskisten zijn niet meer veilig. “Ze smelten de handvatten om, zodat ze weer voor een nieuwe kist kunnen worden gebruikt”, zegt Hazel Phiri, begrafenisondernemer.
Wat Mkhwananzi inlevert bij haar inkoper, blijft echter niet in Zimbabwe. Het wordt geëxporteerd naar China en komt via smelterijen terecht in fabrieken en uiteindelijk, wie weet, in die stevige braadpannen waar wij onze hamlapjes in staan te bakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.