Van goud voor Aung San Suu Kyi naar democratie voor Birma?

Aung San Suu Kyi, Nobelprijswinnares voor de Vrede en de belangrijkste tegenstander van de Birmese junta, heeft begin deze week de prestigieuze Gouden Medaille van het Amerikaanse Congres gekregen. De uitreiking kwam er aan de vooravond van de zestigste verjaardag van Birma’s onafhankelijkheid. Die wordt in januari 2008 gevierd.

Het Amerikaanse parlement keurde de bekroning eenparig goed. Met de uitreiking van de hoge onderscheiding geven de VS nogmaals aan dat ze niet van plan zijn de wantoestanden in Birma in de doofpot te steken.
Dinsdag nog haalde presidentsvrouw Laura Bush zwaar uit naar de militaire leiders in Birma, die er maar niet in slagen de dialoog met de democratische oppositie op te starten. Nog diezelfde dag ondertekenden 48 Amerikaanse senatoren een brief waarin ze de regering-Bush aanzetten de druk op de Verenigde Naties op te voeren. Volgens hen moeten de VN een internationaal wapenembargo tegen Birma afkondigen.  

‘Road map to democracy’


Begin deze maand verklaarden de Birmese militaire leiders dat de oppositie geen rol kan spelen bij het schrijven van een nieuwe grondwet voor Birma. De uitwerking van een nieuwe grondwet is de derde etappe in de ‘routekaart naar de democratie’ van de junta. De hele route bestaat uit zeven stappen.

Critici zeggen dat de ‘road map’ enkel is bedoeld om de internationale gemeenschap te sussen en dat de hervormingen het militaire systeem alleen maar zullen versterken.
Volgens mensenrechtengroepen en diplomaten wordt er nog steeds een ongekend aantal monniken en opposanten gevangen gehouden in Birma. Er zouden ook nog dagelijks mensen worden gearresteerd. Heel veel kloosters in de vroegere hoofdstad Rangoon zouden eveneens nog altijd leeg zijn.

Terug naar af


“Birma is sinds het brutaal uiteendrijven van de monnikenprotesten eind september weer grotendeels van het internationale mediatoneel verdwenen. We gaan terug naar af”, zegt Kyaw Zwa Moe, een opposant van het Birmese militaire regime en eerder deze week in Brussel naar aanleiding van de vijfde verjaardag van MO*. Vanuit Thailand leidt hij het onafhankelijke maandblad ‘The Irrawaddy’, een Engelstalig tijdschrift met nieuws over Birma.
Of meer economische en politieke druk van de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap het militaire regime in Birma kan doen veranderen, is zeer de vraag. Maar blijvende berichtgeving en media-aandacht zijn alvast essentieel in onze strijd voor democratie, aldus Zwa Moe.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.