Van moord verdachte politieofficieren doodgeschoten in cel

In de gevangenis van de Guatemalaanse stad Cuilapa zijn zondag vier politieofficeren in hun cel vermoord door een gewapend commando. De vier Guatemalanen zaten vast op verdenking van moord op drie Salvadoraanse parlementsleden van de rechtse ARENA-partij.
Volgens bronnen in het Guatemalaanse gevangeniswezen is een “commando gewapende mannen” de zwaar beveiligde gevangenis van El Boqueron binnengedrongen. Ze schoten de vier officieren dood in hun cel, volgens ooggetuigen nadat ze hen eerst de keel oversneden, en verdwenen even snel als ze gekomen waren, zo meldt het Spaanse nieuwsagentschap EFE.
Een van de vier vermoorde politiemannen is Luis Herrara López, het hoofd van de de afdeling georganiseerde misdaad van de Guatemalaanse Nationale Civiele Politie (PNC). Hij werd woensdag opgepakt samen met een andere hoge officier en twee politie-inspecteurs.
De vier stonden onder verdenking van de moord op Eduardo d’Aubuison (32), William Pichinte (49) en José Ramón González (57), die voor rechtse Salvadoraanse regeringspartij ARENA zetelen in het Centraal-Amerikaanse parlement (Parlacen). Dat werd in 1986 opgericht om de politieke integratie in de regio te verdiepen.
De drie parlementsleden en hun chauffeur, Gerárdo Napoleón Ramírez, waren vorige week maandag onderweg van El Salvador naar Guatemala-Stad om er een zitting van het parlement bij te wonen. Om nog onbekende redenen maakt het voertuig van de drie parlementsleden zich los uit een autokaravaan met nog andere volksvertegenwoordigers.
De auto werd vervolgens onderschept en omgeleid naar een huis in het dorpje El Jocillo ten zuidoosten van Guatemala-Stad. De inzittenden werden in de wagen doodgeschoten met zware machinegeweren. Vervolgens staken de daders de auto en de omliggende struiken in brand.

Banden met het drugsmilieu


De Guatemalteekse president Oscar Berger en zijn Salvadoraanse ambtsgenoot Antonio Saca hebben al verklaard dat de van moord beschuldigde en op hun beurt vermoorde officieren banden hadden met het drugsmilieu. De Guatemalaans president Berger heeft een onderzoek aangekondigd naar de precieze omstandigheden van de schietpartij in de gevangenis.
Volgens de Guatemalaanse krant Prensa Libre hebben de officieren na hun arrestatie verklaard dat ze betaald zijn geweest voor de moord. Hun opdracht zou erin bestaan hebben drugs of geld te onderscheppen dat aan boord zou zijn geweest van de auto van de drie parlementsleden.
Het vermoorde parlementslid, Eduardo d’Aubuisson, werd woensdag begraven in het bijzijn van de politieke top van de ARENA-partij. “Net als zijn vader was Eduardo een groot patriot”, zo verklaarde president Saca, die ook tot de partij behoort.
Het vermoorde parlementslid was de zoon van majoor Roberto d’Aubuisson, die ARENA in 1981 oprichtte en met doodseskaders een bloedige campagne voerde tegen linkse politici. Een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties heeft vader d’Aubuisson er ook van beschuldigd de moordaanslag te hebben bedacht op Oscar Arnulfo Romero, de aartsbisschop van San Salvador, in maart 1980.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.