Van Samba over reggae, Qawwali en Gnawa tot etno-techno

Vergeet Microsoft. Vergeet MacDonalds. Vergeet Nike. Dé groeisector van deze overgangstijd is de culturele sector. Bilbao deed zijn verschrompelde economie herleven door te investeren in het gigantische Guggenheim Museum. Hetzelfde wordt geprobeerd in Helsinki, San Francisco, Barcelona en North Adams, Massachusetts.
Musea investeren op hun beurt steeds meer in het bedenken van verkoopbare parafernalia: een dienblad met Breughels Boerenbruiloft, een nachtlamp met Magrittes ‘Seize de septembre’, een computermuismatje met Miró-design. Gevolg van de insijpelende economische logica is dat de kunsten hun kunstjes leren van de Phil Knight’s en Bill Gates’en van deze wereld. De kans dat u de jongste poëziebundel van Hafid Bouazza hebt gelezen is duizendmaal kleiner dan dat u op één of andere manier betrokken was bij de culturele megafestaties van dit voorjaar. Jan Hoet schoot alle hoofdvogels tegelijk af met de aandacht die hij wist te mobiliseren voor de opening van ‘zijn’ SMAK. Maar Van Dijck, Boon en Gezelle leerden anno 1999 ook dat er méér nodig is dan het ruisschen van het ranke riet om gehoord te worden.

Vergeet Chiang Mai. Vergeet Lloret del Mar. Vergeet Club Med. De zomervakantie die écht hip is, breng je door in Boechout, Turnhout, Brugge, Hoogstraten, Dranouter, Brussel of Torhout -en liever nog in al deze metropolen tegelijk. Zomer, dat betekent vandaag dat de honkvaste Vlaming als een ware dr. Jekyll / Mr. Hyde zichzelf transformeert tot een globale muzieknomade. Ook op het vlak van het toerisme slagen de kunsten immers waar speeltuinen en gastronomische weekends falen. Wie wil het land nog uit op het moment dat alle zingende eskimo’s en fluitende woestijnbewoners langskomen in de Lage Landen? Om de aantrekkelijkheid van de witte stranden en de wuivende wijven te overklassen, worden de zomerfestivals natuurlijk ook gedwongen veel vals vuurwater in de tropische cocktail te doen. Elk concert moet ‘het enige in België’ zijn en optredende groepen die ‘voorheen nog niet op een Europees podium stonden’ verdienen de voorkeur. Wie niet voorop loopt, sukkelt immers achterna. Toch is er hier en daar een gunstige kentering te merken. Her verschijnen er ‘parlatenten’ waar kunstenaars en publiek in dialoog kunnen treden, der groeit de samenwerking met andere artistieke organisatoren of de aandacht voor een goede context en voor een niet-exotische presentatie van de uitheemse muziek -die overigens vaak niet eens uitheems is: jonge Britten van Bengaalse afkomst zijn in het beste geval jonge Britten van Bengaalse afkomst, geen Bengalezen. Zo is het verheugend te zien dat Cactus deze zomer Zap Mama aankondigt als een Belgische groep, wat het ook is. Als de organisatoren nu nog aanvaarden dat Zap Mama geen wereldmuziek maakt, maar popmuziek, dan zit alles snor.

Wereldwijd wil in deze verdiepende tendens niet voorop lopen. We roepen niet: ‘Vergeet De Standaard. Vergeet De Morgen. Vergeet Cucamonga.’ Integendeel: luister, lees, participeer. U kan tenslotte maar beter een eigen mening hebben. Maar nu u toch bij ons bent, kunnen de volgende veertien bladzijden wellicht nuttige stof tot nadenken bieden bij de kunsten die de volgende maanden aan uw achterdeur passeren. Veel hapklare informatie over de concerten van deze zomer vindt u bij ons niet. Daarvoor zijn kranten en radioprogramma’s veel beter uitgerust. Meer fundamentele reflectie, daarentegen, is onze regel wel. Tussendoor proeft u van de fotografie van Dieter Telemans, die dans en festival ging fotograferen op de plekken waar ze ontstaan. Zo kan u genieten van de concerten op de Vlaamse podia en tegelijk iets proeven van de dingen die niet ‘verkoopbaar’ zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift