Vastgehouden roodhemden staan in de kou

Een onbekend aantal leden van het Verenigde Front voor Democratie tegen Dictatuur (UDD) zit nu al maanden vast in de Thaise gevangenissen. De ontevredenheid over hun behandeling groeit.
De aanhangers van de Thaise oppositie werden opgepakt na de gewelddadige confrontaties die het land in de greep hielden deze lente. Volgens Nitirat Sapsoomboon, een lokale mensenrechtenactivist, bestaat er een dubbele standaard in de behandeling van gevangengenomen oppositieleden.
De demonstrantenleiders werden goed behandeld en kregen veel steun van de buitenwereld. De gewone militanten daarentegen zijn vrijwel in de steek gelaten. Zij mogen geen bezoek ontvangen en sommigen hebben zelfs geen advocaat. Sombat Boon-ngam-anong, een leider van de oppositie, erkent het probleem: “De situatie binnen onze organisatie is te wanordelijk om de gevangenen bij te staan. Daar komt nog eens bij dat we bewijzen hebben dat de advocatuur in Thailand ons vijandig gezind is.”
Ondertussen blijft de situatie in het Zuidoost-Aziatische land gespannen. Zo werden in de noordelijke stad Chiang Rai 5 jonge demonstranten opgepakt nadat ze protesteerden tegen de uitroeping van de noodtoestand. In Mukdahan, een stad in het uiterste oosten van Thailand, werden 16 roodhemden zwaar mishandeld en opgesloten in een arrestantenwagen. Na twee dagen konden zelfs de geharde militairen het niet meer aanzien, waarop de gewonde demonstranten vrijgelaten werden.

Conflictspiraal


Tussen maart en mei van dit jaar werd Thailand geteisterd door gewelddadige confrontaties tussen aanhangers van de oppositiebeweging UDD en het leger. De oppositieleden zijn de aanhangers van de afgezette ex-premier Thaksin Shinawatra. Deze populaire zakenman werd in 2006 opzijgezet door het leger.
Thaksin’s machtsbasis bevindt zich in de rurale gebieden in het noorden en noordoosten van het land. Zij blijven de oud minister-president dankbaar dat hij de armoede op het platteland terugdrong en een universele gezondheidszorg invoerde. Aanhangers van Thaksin, de zogeheten ‘roodhemden’, zijn woedend over het gedrag van het leger tijdens de betogingen tegen de huidige Democratische Partijregering.
Zij hekelen het feit dat UDD-demonstranten in mei veel hardhandiger aangepakt zijn dan de aanhangers van de Volksalliantie voor de Democratie (PAD) die in 2008 de straten en vliegvelden bezetten in hun protesten tegen de Thaksingezinde regering. Deze drukkingsgroep, ook wel geelhemden genoemd, steunt op de gegoede bevolking van Bangkok, royalisten, het leger en zuidelijken van alle klassen. De polarisatie binnen de Thaise gemeenschap zorgt ervoor dat een deal tussen beide groeperingen zeer twijfelachtig is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.