Vaticaan onder vuur voor onderscheiding aan Salvadoraanse president

Een stichting die rechtstreeks aan het Vaticaan is gelieerd, heeft de Salvadoraanse president Antonio Saca haar hoogste onderscheiding toegekend. De beslissing heeft in El Salvador een storm van protest veroorzaakt, zelfs bij katholieke gemeenschappen.
Volgens Salvadoraanse regeringsbronnen kent de Path to Peace Foundation president Saca haar jaarlijkse onderscheiding toe voor diens bijdrage tot de consolidering van de vrede en de versterking van de democratie in El Salvador.
Path to Peace werd in 1991 opgericht in New York en wil de “boodschap van vrede van de Katholieke Kerk” uitdragen. Voorzitter is de Italiaanse aartsbisschop Celestino Migliore, vertegenwoordiger van het Vaticaan bij de Verenigde Naties (VN). De uitreiking van de onderscheiding vond dinsdag plaats tijdens een galadiner in de VN-hoofdzetel in New York.
Katholieke organisaties in El Salvador “betreuren” de beslissing. In een brief aan de pauselijke nuntius in hun land stellen ze dat sinds Antonio Saca’s verkiezing in 2004, als kandidaat van de rechtse Alianza Republicana Nacionalista (Arena), “de ongelijkheid, uitsluiting en armoede alleen maar groter zijn geworden” en dat “de onveiligheid en straffeloosheid veralgemeend zijn”.

Evangelie


De Basiskerkgemeenschappen van El Salvador (Cebes) stellen dat Saca “niets heeft gedaan voor de armste sectoren” en dat de onderscheiding daarom haaks staat op de visie van het christelijke evangelie. Miguel Ángel Guzmán, een prominent lid van Cebes, zegt “verontwaardigd” te zijn over de onderscheiding omdat Saca “niet bekommerd is om de vrede maar wel om het imago van zichzelf en dat van zijn partij.” Hij laakt dat misdaden zoals de moord op aartsbisschop Óscar Romero onbestraft blijven.
Romero werd in 1980 door paramilitairen vermoord toen hij een mis opdroeg. El Salvador was toen in een burgeroorlog verwikkeld die 75.000 mensen het leven kostte en 8.000 mensen liet verdwijnen. In 1992 tekenden president Alfredo Cristiani en de linkse FMLN-guerrillero’s een vredesakkoord. Een jaar later kondigde Cristiani een algemene amnestie af, waardoor de verantwoordelijken voor de oorlogsmisdaden, vooral militairen en paramilitairen, buiten schot bleven.

Zaligverklaring


De waarheidscommissie, die als gevolg van de vredesakkoorden was opgericht, stelde vast dat Roberto d’Aubuisson achter de moord op Romero had gezeten, de ondertussen overleden extreemrechtse leider en oprichter van de Arena-partij. De Salvadoraanse kerk had in 1994 de zaligverklaring gevraagd voor d’Aubuisson, een procedure die ondertussen stilgevallen is.
De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR), een autonoom orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), eiste in 2000 al dat de Salvadoraanse overheid de zaak-Romero grondig zou onderzoeken, de slachtoffers schadeloos zou stellen en de algemene amnestie van 1993 te ongedaan zou maken.
Volgens María Silvia Guillén, directrice van mensenrechtenorganisatie Fundación de Estudios para la Aplicación del Derecho (Fespad) geeft de onderscheiding van Path to Peace blijk van “een gebrek aan respect voor de Salvadoraanse bevolking”. “Of de Stichting is slecht geïnformeerd, of ze onderscheidt de president voor iets wat hij niet verwezenlijkt heeft.” Bovendien, zegt ze, is tijdens Saca’s regering het sociale protest “gecriminaliseerd” en heeft het aantal moorden een recordpeil bereikt. Volgens officiële cijfers klom het aantal moorden de voorbije vijf jaar van 36 naar 52 per 100.000 inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.