Veel gegadigden voor een enkele reis Bagdad

Jonge mannen en vrouwen die in de luchthaven van de Jemenitische hoofdstad Sana’a komen aanzetten met een ticket voor een enkele vlucht naar Damascus, worden niet meer op het vliegtuig gelaten. De voorbije weken zijn tientallen Jemenitische vrijwilligers via Syrië naar Bagdad gereisd om de stad te helpen verdedigen tegen de Britse en Amerikaanse invasiemacht. Ondanks de tegenwerking van hun regering staan nog veel meer kandidaat-martelaren te popelen om naar Irak te vertrekken.


Tientallen islamisten uit Jemen zijn de voorbije weken al in Bagdad aangekomen. Ze waren te zien op de Iraakse televisie, tijdens een parade waarbij ze slogans riepen als “we nemen het op tegen de Brits-Amerikaanse kolonisatoren”, “we willen martelaren worden” en “ons bloed en onze ziel voor jou, Saddam”.

Ook heel wat vrouwen lijken bereid hun leven te geven om Irak uit Amerikaanse handen te houden. Aan de anti-oorlogsbetogingen van vorige week in Jemen namen honderden vrouwen deel. Er werden 24 vrouwen opgemerkt die witte, met bloed besmeurde doodskisten met zich meedroegen – ze verklaarden zelfmoordaanslagen te willen uitvoeren tegen de invasiemacht in Irak.

Nadat er al een aanzienlijk aantal vrijwilligers vanuit Sana’a naar Damascus was vertrokken om van daar via de weg Bagdad te bereiken, heeft de Jemenitische overheid op vraag van Syrië een verbod afgekondigd voor groepen van meer dan 30 mensen om naar Damascus te reizen. Intussen is dat verbod uitgebreid tot alle reizigers met een enkel ticket naar Damascus. Van verscheidene vrijwilligers die zich de voorbije week in de luchthaven meldden, werden de paspoorten in beslag genomen. Protesten tegen die gang van zaken leidden tot rellen en arrestaties.

De Jemenitische vrijwilligers kregen hun tickets naar Damascus in het kantoor van de Iraakse Baath-partij in Sana’a. De medewerkers daar begonnen strijders te ronselen na de oproep van de Iraakse vice-president Taha Yasin Ramadan aan de burgers van andere Arabische en islamitische landen om de opmars van de Britten en Amerikanen in Irak te helpen stuiten.

De jongeren die op die uitnodiging ingaan, hebben de steun van verscheidene religieuze organisaties. Vorige week riep de Jeminitische Vereniging van Islamgeleerden de leiders van alle islamitische landen op “de Iraakse en Palestijnse bevolking bij te staan zoals de sharia dat eist”. En eind vorige week deelde de Jemenitische lerarenvakbond na het vrijdaggebed aanmeldingsformulieren uit voor vrijwilligers die een rol willen spelen in de jihad tegen de Amerikanen. Andere verenigingen zamelden geld in voor de strijd. In verscheidene moskeeën werd er ook kritiek gespuid op de regering die jongeren die “dorsten naar het martelaarschap” dwars zit.

De regering in Sana’a probeert warm en koud te blazen: ze wil de VS niet tegen de kar rijden, maar kan het zich ook niet permitteren de islamisten en de jongeren in de eigen bevolking tegen zich op te zetten. Die evenwichtsoefening wordt almaar moeilijker. Er zijn al betogingen geweest waarin van de regering werd geëist het Amerikaanse leger geen faciliteiten meer toe te staan. Vooral de haven van Al-Mandab is van strategisch belang voor de Amerikanen.

Jemen heeft al eerder troepen geleverd voor de jihad in verre landen. Er vochten bijvoorbeeld heel wat Jemenieten mee aan de zijde van de Afghanen tegen de Russische bezetters. Sommige van die strijders keerden later naar hun land terug en worden er nu van verdacht banden te hebben met Al-Qaeda. De regering in Sana’a vreest bovendien dat de strijd tegen de Amerikanen en Britten in Irak een nieuw netwerk van fundamentalistische strijders zal doen ontstaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.