"Veel gelijkenissen met Iraanse revolutie"

Mahnaz Afkhami, Iraans minister voor vrouwen onder het bewind van de sjah (1976-1978), ziet parallellen tussen de Arabische lente en de Iraanse revolutie eind jaren zeventig. “Gelukkig heeft de Arabische wereld geen Khomeini”, zegt ze. “Maar voor de rest zijn er veel gelijkenissen.”

“Tijdens de revolutie werd er in Iran niet gediscussieerd over verschillen”, zegt Mahnaz Afkhami, die ook aanwezig was op de WIDE-conferentie in Brussel. “Iedereen was samen tegen één vijand. Na de revolutie veranderde dat. Khomeini sprak voor de revolutie gematigde taal. Hij was een verzoener. Na de revolutie radicaliseerden zijn woorden.”

Ook Afkhami ziet geen gematigd islamisme. “Gematigd islamisme is een betekenisloos concept. Islamisten identificeren zich in de eerste plaats als religieus, terwijl wij willen dat religie vrij is. Als je wil dat religie vrij is, is het nutteloos je in de eerste plaats als religieus te identificeren. Islamitische democratie bestaat niet. Islamitisch feminisme bestaat niet. Er zijn geen islamitische mensenrechten. Er zijn ook geen christelijke mensenrechten. Mensenrechten zijn mensenrechten. Aanvaard geen vorm van mensenrechten waar een kwalificatie aan toegevoegd wordt!”

Afkhami is hoopvol, volgens haar zal het islamisme uiteindelijk het onderspit delven. “Moslims zijn niet anders dan mensen elders in de wereld. De moslimjongeren, 70 procent van de bevolking, willen wat jongeren elders in de wereld willen. Wat wij willen is wat de mensen willen. We zijn aan de winnende hand als we onze boodschap goed formuleren.” Volgens haar willen de jongeren in de Arabische wereld geen sharia, wel een democratische samenleving en godsdienstvrijheid.

Lees ook: Arabische vrouwen vrezen opkomst islamisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.