Veel huiselijk geweld tegen Palestijnse vrouwen

Huiselijk geweld tegen vrouwen is dit jaar flink toegenomen in de Palestijnse gebieden, vooral in de Gazastrook. De politie doet er weinig tegen. Voor eerwraak staat hooguit zes maanden cel, en verkrachting binnen een huwelijk is niet strafbaar.
Palestijnse kranten melden dat een Palestijnse vrouw die huiselijk geweld was ontvlucht, door haar man is doodgestoken. Het is zeldzaam dat het in de krant komt, want “de meeste zaken worden niet gemeld, om verschillende redenen”, zegt Mashoor Basissy, directeur van het ministerie voor vrouwenzaken van de Palestijnse Autoriteit. “Het is maar het topje van de ijsberg”.
Vooral in de Gazastrook is de situatie nijpend, want daar zijn geen opvanghuizen voor mishandelde vrouwen. Volgens een recente studie van ngo’s en het VN-Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen (UNIFEM) in Gaza is het aantal gevallen van geweld tegen vrouwen dit jaar flink toegenomen.

Gefrustreerd


“Dat heeft vooral te maken met de bezetting en het beleg door Israël”, zegt Manal Awad van het Gaza Community Health Programme. “Mannen worden gezien als het hoofd van het huishouden. Omdat ze hun banen in Israël kwijt zijn, voelen ze zich ontmand en gefrustreerd, en de makkelijkste slachtoffers om hun woede op te uiten, zijn vrouwen. Die zijn het zwakste deel van de samenleving.”
“Bovendien is het rechtssysteem vanaf het begin al bevooroordeeld tegen vrouwen”, zegt Dima Nashashibi van het Vrouwencentrum voor Juridische Hulpverlening en Counselling (WCLAC) in Ramallah. Er zijn geen wetten tegen huiselijk geweld, alleen algemene wetten tegen geweldpleging. Verkrachting binnen het huwelijk is geen misdaad, en voor eerwraak krijgt de overtreder maximaal zes maanden cel, als hij al wordt gearresteerd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.